Cafeïne maakt biologische klok gevoeliger voor licht

unsplash_koffie_koffiebonen_handen.jpg

nieuws Koffie en daglicht kunnen je ’s morgens helpen wakker en alert te worden, zo weten veel mensen uit ervaring. Onderzoekers van het Medisch Centrum van Leiden ( LUMC) hebben bij muizen aangetoond dat cafeïne de biologische klok daadwerkelijk gevoeliger maakt voor licht.

De onderzoekers keken naar het effect van slaapgebrek en cafeïne op de lichtrespons in de biologische klok. De biologische klok is een gebiedje in de hersenen van zoogdieren. De klok gebruikt licht om het slaap-waakritme te reguleren en wordt verder beïnvloed door verschillende neurotransmitters. Een van deze signaalstoffen is adenosine. In de periode dat je wakker bent, neemt de hoeveelheid adenosine gestaag toe. Tijdens de slaap neemt hij weer af. Bij muizen met slaaptekort bleek de hoeveelheid adenosine verder toe te nemen. De mate waarin de muizen op licht reageerden nam juist af. Hierdoor vroegen de onderzoekers zich af of een grote hoeveelheid adenosine ervoor zorgt dat de biologische klok minder gevoelig wordt voor licht.

Wanneer de slaperige muizen een dosis cafeïne kregen, reageerde de biologische klok van de muizen weer goed op licht. Cafeïne is een zogenaamde receptor-antagonist van adenosine. Het hecht zichzelf aan adenosine-receptoren in de biologische klok, waardoor adenosine geen effect kan uitoefenen.


Laatst bijgewerkt: december 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram