- dossierWat kan je doen tegen impetigo of krentenbaard?
- dossierImpetigo of krentenbaard: symptomen en hoe besmettelijk?
- dossierWaarom heeft mijn urine, zweet, vaginale afscheiding een visgeur?
- dossier(Wanneer) mag een baby water drinken?
- dossierOngewild urineverlies: inspanningsincontinentie of stressincontinentie
Een blaasontsteking: wanneer naar de arts?
nieuws
Een blaasontsteking is vervelend en pijnlijk, maar is over het algemeen onschuldig en zeer goed te behandelen. Wanneer een blaasontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan echter een ernstiger ontsteking van de nieren ontstaan (nierbekkenontsteking) of bij mannen een ontsteking van de prostaat. Bij kleine kinderen kan het ook tot groeiachterstand leiden.
• Zwangere vrouwen, kinderen beneden 12 jaar, mannen, hoogbejaarden, diabetespatiënten en patiënten met een urinaire katheter met klachten die op een blaasontsteking wijzen, moeten steeds hun huisarts raadplegen. Bij deze personen bestaat immers een verhoogde kans dat de infectie niet beperkt blijft tot de blaas maar uitbreidt naar de prostaat of naar de nieren. Bij jonge kinderen kan er ook sprake zijn van een (aangeboren) afwijking van de urinewegen.
• Gezonde vrouwen die niet zwanger zijn: zonder behandeling heeft ongeveer veertig procent van de vrouwen na drie dagen geen klachten meer. Zodra er klachten zijn die passen bij een urineweginfectie, kan het beste veel worden gedronken om de urinewegen te spoelen. Als de ontsteking pijnlijk is kan paracetamol of aspirine gebruikt worden.
Voor hen is doktersadvies enkel aangewezen als:
• de blaasontsteking gepaard gaat met:
- koorts hoger dan 38,5 °C;
- pijn in de rug of lendenen;
- bloed in de urine;
- er meerdere blaasinfecties na elkaar optreden;
- de klachten pijnlijk zijn;
- de klachten langer dan een week duren;
- bij gekende afwijkingen van de urinewegen;
- je je erg ziek voet of er andere verschijnselen zijn waarover je je zorgen maakt.
Indien je huisarts vermoedt dat je een urineweginfectie hebt, zal hij je urine testen om na te gaan welke bacterie verantwoordelijk is voor de infectie. Ga je naar de huisarts, dan neem je het best meteen een urinestaal mee, liefst van de ochtendurine. Bewaar de urine in een schoongemaakt potje. Bij de apotheek kan je goed afsluitbare opvangbakjes voor urine kopen. Voor baby's of peuters die nog niet zindelijk zijn, zijn speciale urine-opvangzakjes verkrijgbaar. De urine kan het beste binnen twee uur worden onderzocht. Bewaar de urine in de koelkast indien het je niet lukt om ze tijdig te brengen. Zo blijft de urine 24 uur geschikt voor onderzoek.
Bij de behandeling van een blaasontsteking zal de arts waarschijnlijk antibiotica voorschrijven. Meestal zijn de klachten enkele dagen na starten met de antibiotica verdwenen. De aanbevolen behandelingsduur schommelt tussen 3 en 7 dagen, soms langer (bv. bij zwangere vrouwen, bij diabetespatiënten, bij mannen met kans op een prostaatontsteking). Bij terugkerende urineweginfecties kunnen langere antibioticakuren aangewezen zijn. Het is belangrijk om de antibioticakuur tot het einde te volgen ook al zijn de symptomen na een paar dagen verminderd of zelfs helemaal verdwenen. Anders kunnen bacteriën in de blaas achterblijven en opnieuw een ontsteking veroorzaken.
Lees ook: 10 dingen die je moet weten over een blaasontsteking
Lees ook: Blaasontsteking (cystitis): symptomen, oorzaken en behandeling