- dossierIs pindakaas gezond en hoe kan je het zelf maken?
- dossierHoe gezond is daslook (wilde knoflook)?
- dossierWat is de gezondste boter?
- dossierWat eten bij het mediterraan dieet?
- boeken/interviewsWaarom is het mediterraan dieet zo gezond?
Vegetariërs hebben een lagere bloeddruk
nieuws
Een Amerikaanse studie bij 500 personen toont aan dat naarmate het voedingspatroon meer plantaardige voedingsmiddelen bevat, de bloeddruk lager is (Public Health Nutr 2012;15:1909-16).
De deelnemers in de studie werden volgens voedingsgewoonten ingedeeld in veganisten, lacto-ovo-vegetariërs, semi-vegetariërs en niet-vegetariërs. Veganisten zijn strikte vegetariërs die geen melk en eieren consumeren, lacto-ovo-vegetariërs gebruiken wel zuivelproducten en eieren maar geen vlees of vis, en semi-vegetariërs eten af en toe vlees en vis.
Zowel de systolische als de diastolische bloeddruk lag beduidend lager bij veganisten en bij lacto-ovo-vegetariërs, in vergelijking met omnivoren of alleseters. Ook de diastolische bloeddruk is significant lager bij alle groepen met een meer plantaardig voedingspatroon. In vergelijking met omnivoren is het risico op hoge bloeddruk 8% lager bij semi-vegetariërs, 43% lager bij lacto-ovo-vegetariërs en 63% lager bij veganisten. Dit betekent dat elke verschuiving naar een meer plantaardige voeding kan bijdragen tot een lagere bloeddruk.