Vegetariërs hebben een lagere bloeddruk
nieuws
Een Amerikaanse studie bij 500 personen toont aan dat naarmate het voedingspatroon meer plantaardige voedingsmiddelen bevat, de bloeddruk lager is (Public Health Nutr 2012;15:1909-16).
De deelnemers in de studie werden volgens voedingsgewoonten ingedeeld in veganisten, lacto-ovo-vegetariërs, semi-vegetariërs en niet-vegetariërs. Veganisten zijn strikte vegetariërs die geen melk en eieren consumeren, lacto-ovo-vegetariërs gebruiken wel zuivelproducten en eieren maar geen vlees of vis, en semi-vegetariërs eten af en toe vlees en vis.
Zowel de systolische als de diastolische bloeddruk lag beduidend lager bij veganisten en bij lacto-ovo-vegetariërs, in vergelijking met omnivoren of alleseters. Ook de diastolische bloeddruk is significant lager bij alle groepen met een meer plantaardig voedingspatroon. In vergelijking met omnivoren is het risico op hoge bloeddruk 8% lager bij semi-vegetariërs, 43% lager bij lacto-ovo-vegetariërs en 63% lager bij veganisten. Dit betekent dat elke verschuiving naar een meer plantaardige voeding kan bijdragen tot een lagere bloeddruk.