Gerelateerde artikels
Plasma geven, hoe gaat dat in zijn werk?
dossier
Wat is plasma? Hoe kan een plasmadonor levens redden? Wat houdt het eigenlijk in, plasma geven? Alle info, aangevuld met een getuigenis van gezondheid.be-collega Chantal.
Wat is plasma?
Bloed bestaat voor ongeveer 55% uit een gele vloeistof: plasma. Plasma bestaat op zijn beurt voor 91,5% uit water en voor 8,5% uit opgeloste stoffen zoals eiwitten, suikers, vetten, zouten, hormonen en vitaminen. Daar zijn levensnoodzakelijke stoffen bij voor het bloedstollingsproces en de afweer tegen micro-organismen.
Waarom zou je plasma doneren?
Met plasma help je mensen die veel bloed verloren hebben bij een medische urgentie. Ook patiënten met stollingsstoornissen of pasgeboren baby’s met ernstige geelzucht help je met je plasma. Bovendien vormt plasma de basis voor heel wat levensreddende geneesmiddelen.
Lees ook: 20 dingen die je moet weten als je bloed wil geven
Hoe vaak kan je plasma doneren?
In tegenstelling tot bloed (maximaal 4x per jaar) mag je plasma (en bloedplaatjes) om de veertien dagen doneren, maar eerst moet je minstens één keer bloed geven. Een plasma-afname duurt gemiddeld 30 à 45 minuten. Omdat voor afname een speciaal toestel nodig is, kan plasma doneren enkel in donorcentra van het Rode Kruis.
Getuigenis van Gezondheid.be-collega Chantal
“We zien allemaal wel eens de boodschappen passeren van het Rode Kruis die ons aansporen om bloed te geven. Net als zovelen had ook ik een duwtje nodig uit m’n nabije omgeving om effectief de stap te zetten richting donorcentrum. Het was een vriendin die me wees op alle aspecten rond bloed geven. Ik liet het even bezinken en enkele weken later meldde ik me aan. Sindsdien ben ik een echte missionaris (lacht). Ik wil dan ook graag mijn ervaring delen, in de hoop zo ook jullie dat spreekwoordelijke duwtje te kunnen geven.
Al enkele jaren ga ik tweemaandelijks bloed doneren in het plaatselijke bejaardentehuis. Sinds de opening van een Rode Kruis-donorcentrum in de buurt schakelde ik over naar het geven van plasma. Plasma geven vraagt net iets meer tijd, maar is minder belastend voor het lichaam. Je krijgt immers het bloed waaruit ze het plasma filteren weer terug.
Vandaag is het vrijdag, mijn favoriete dag van de week. Me time! Veel staat er niet op het programma dus maak ik graag tijd om langs te gaan bij het Rode Kruis. Om te vermijden dat ik moet wachten, maak ik een afspraak. Heel handig via het online donorportaal.
Om 10u kom ik aan bij het donorcentrum. Parkeren kan gratis in de nabijgelegen betaalparking. Daar krijg ik een jeton voor, kwestie geen tijd en geld te moeten verspillen aan het vinden van parking. Stressvrij wandel ik dus binnen. De vriendelijke mevrouw aan de balie heet me welkom. Identiteitskaart in de lezer en voilà, mijn donorpasje en armbandje rollen uit de printer. Nog even de vragenlijst invullen, een glaasje water drinken, bij de dokter passeren en ik kan aan de machine.
Ik voel een kleine prik, maar de verpleegsters zijn duidelijk geoefend. Nergens weten ze m’n aders zo goed te vinden als hier. Dankzij de nieuwe toestellen heb ik in amper een half uurtje een aardige zak plasma gedoneerd. De machine piept en ze komen de naald uit m’n arm halen. Tijd voor het leukste gedeelte nu: even relaxen met een drankje en iets lekkers en dan weer met een tevreden gevoel naar huis. Wetende dat ik mijn goeie daad heb volbracht. Mijn kleine bijdrage aan een betere wereld.
Leuke extraatjes:
• Bij elke donatie wordt je bloed getest op enkele essentiële punten. Toch wel nuttig als algehele barometer van je gezondheid.
• Heb je bloedgroep O negatief? Dan kan je helpen de kritieke voorraad aan te vullen. Ook AB negatief heeft een lage voorraad, maar elke bloedgroepdonatie redt levens.
• Er is een heus beloningsysteem waarmee je leuke en originele cadeautjes spaart. Voor elk wat wils: boeken, strips, verzorgingsproducten, cinematickets, transportbons, EHBO-kits, een powerbank…”
Lees ook: Wanneer mag je geen bloed geven?
Bron:
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist