Moedermelk doneren in België, kan dat?
dossier
Borstvoedingsmelk van de eigen mama blijft de beste optie, zeker voor prematuurtjes, maar als dat niet lukt, is donormelk beter dan kunstmelk. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. De Nederlandse Moedermelkbank draait sinds 2011 op volle toeren, maar hoe zit het in België?
Zijn er moedermelkbanken in België?
Ons land telt vier melkbanken, verbonden aan twee Brusselse en twee Luikse ziekenhuizen. Ook het UZ Leuven voedt prematuurtjes met gedoneerde moedermelk afkomstig van mama’s die bevallen zijn in Gasthuisberg, maar een algemene Belgische regelgeving rond melkdonatie ontbreekt. Ziekenhuizen die met donormelk werken, doen dat dus op eigen houtje. Op vraag van tal van experts is wel een resolutie aangenomen in de Kamer die een moedermelkbank mogelijk maakt in elk gewest, dus hopelijk komt er binnenkort schot in de zaak.
Bij gebrek aan een officiële weg hebben vraagmoeders en donormoeders elkaar intussen gevonden via een besloten Facebookgroep, die op dit moment een kleine 900 leden telt. Ondanks het feit dat er een screening gebeurt, een bloedtest gevraagd wordt en er een handleiding is voor de manier waarop de moedermelk behandeld moet worden, raadt de FOD Volksgezondheid toch af om het op deze manier te doen. “Er is geen enkele controle bij de moeders op microbiologisch, serologisch of toxicologisch vlak. Er bestaat dus een risico dat de aangeboden melk gecontamineerd is met virussen, bacteriën of residuen van medicatie. Daarenboven is er geen enkele garantie dat de melk volgens de regels wordt bewaard. Het risico voor de gezondheid van de jonge kinderen en baby’s is reëel”, zo staat op de website van Kind en Gezin.
Hoe werkt moedermelkdonatie?
Bedoeling is dat elke mama anoniem moedermelk kan binnenbrengen, als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo mag je bijvoorbeeld geen drugs gebruiken, niet HIV-positief zijn en moet er nog genoeg melk overblijven voor je eigen kindje. De donormelk wordt vervolgens geanalyseerd en gepasteuriseerd zodat het staal vrij is van bacteriën en virussen. De melkdonor krijgt geen vergoeding.
Bronnen:
https://www.health.belgium.be
https://www.demorgen.be
https://moedermelknetwerk.nl
https://www.vrt.be
https://www.bvl-borstvoeding.be