Cholesterolremmer gaat ontsteking tegen
nieuws
Een internationaal team van wetenschappers heeft ontdekt dat cholesterolremmers ontstekingen tegen kunnen gaan en dat een vetrijk Westers dieet onze afweer langdurig verandert.
De cellen van ons afweersysteem hebben voedsel nodig om te kunnen werken, bijvoorbeeld om ontstekingsstoffen te maken die andere afweercellen aanzetten tot het opruimen van indringers. Een belangrijke energiebron is cholesterol. Onderzoekers van het universitair ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen laat zien dat mevalonaat, een bijproduct dat bij de aanmaak van cholesterol in de immuuncel ontstaat, verantwoordelijk is voor de training van de immuuncel. De onderzoekers zagen ook dat immuuncellen van patiënten die door een genetische afwijking veel mevalonaat maken, vaker getraind zijn en meer ontstekingsstoffen maken.
Dat bracht ze op het idee om statines te onderzoeken. Statines zijn bekende, goedkope cholesterolremmers. Deze statines kunnen inderdaad de immuuntraining remmen doordat mevalonaat niet meer ontstaat, aldus de onderzoekers. Hierdoor gedragen de cellen zich weer normaal. In de toekomst kunnen we statines misschien voor verschillende ontstekingsziekten gebruiken.
In een tweede onderzoek zagen de wetenschappers hoe een Westers dieet, vol met cholesterol en vet, afweercellen in een getrainde status zet. Muizen die vier weken zo’n Westers dieet kregen en daarna vier weken een gezond dieet, hadden daarna nog steeds een veranderde afweer. Het geheugen blijft dus enkele weken doorwerken. Het afweersysteem reageert dus op het Westers dieet alsof er een ziekteverwekker het lichaam binnendringt. Als het dieet een tijdje wordt gevolgd, ontstaat er langdurige ontsteking die uiteindelijk kan leiden tot bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Dit betekent dat nadelige effecten van een ongezonde leefstijl wel eens langer door kunnen werken.
Laatst bijgewerkt: januari 2018
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.