Mediterrane voeding: goed voor het cholesterol
nieuws
Een voeding van het mediterrane type of een (bijna) vegetarische voeding, waarbij de dagelijkse cholesterolinname beneden 200 mg ligt en hoofdzakelijk onverzadigde vetten worden gegeten, zou een gemiddelde cholesteroldaling van 13% veroorzaken. Wellicht spelen er, naast het cholesterolverlagend effect van dit soort voeding, nog andere factoren mee die verklaren waarom er traditioneel minder hart- en vaatziekten voorkomen in de landen rond de Middellandse Zee. Want zelfs bij mensen uit die landen met een vrij hoog cholesterolgehalte worden minder hart- en vaatziekten aangetroffen. Een fenomeen dat bekend staat als de ‘Franse paradox’.
De voornaamste kenmerken van een mediterrane voeding zijn als volgt samen te vatten.
• Veel groenten en fruit. Vooral de vruchtgroenten zoals tomaten, courgetten en paprika’s nemen een belangrijke plaats in in het menu. Ook (gedroogde) peulvruchten (linzen, kikkererwten, witte, bruine en rode bonen) horen bij een mediterraan dieet.
• Verder worden er veel ui-achtigen gegeten zoals ui en look en wordt er tal van aromatische kruiden gebruikt die wellicht bepaalde anti-oxidantia bevatten, die zijn stoffen die ondermeer de vaatwand beschermen tegen beschadiging.
• De voorkeur gaat naar verse, seizoensgebonden voedingswaren die slechts in beperkte mate zijn bewerkt.
• Er komt relatief weinig vlees op tafel, en dan nog hoofdzakelijk lams-of schapenvlees of gevogelte, maar er staat wel vaak vis op het menu. Ook eieren worden weinig gebruikt.
• Noten en allerlei zaden en pitten (pistachenootjes, amandelen, zonnebloempitten enz.) vormen ook een vast onderdeel van het menu. Als hapje of verwerkt in gerechten zoals nougat (Frankrijk), turron (Spanje) en baklava (Griekenland).
• De meeste energie in het mediterrane dieet is afkomstig van complexe koolhydraten (pasta, rijst, brood...) en olijfolie, rijk aan mono-onverzadigde vetzuren. Boter is zo goed als afwezig.
• Vergeleken met de noordelijke landen gebruiken de zuiderlingen ook veel minder melkproducten, tenzij dan onder de vorm van kaas en gefermenteerde melkdranken (zoals yoghurt en kefir).
• Gebakjes en zoete desserts worden slechts bij speciale gelegenheden geserveerd. Het typische dessert is wat fruit.
• Rode wijn is eveneens een belangrijk onderdeel van de Mediterrane voeding. Eén tot twee glazen per dag, liefst bij het eten, blijkt een gunstig effect te hebben op het hart.
Lees ook: Waarom is het mediterraan dieet zo gezond?