Veel CO-melders deugen niet

123-rookmelder-CO-brand-07-15.jpg

nieuws Het merendeel van de CO-melders die op de Nederlandse markt te koop zijn deugt niet. Ze voldoen niet aan de technische eisen of er ontbreken bijvoorbeeld goede gebruiksinstructies. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De koolmonoxidemelders die ernstige technische tekortkomingen hebben mogen niet meer worden verhandeld.

De NVWA heeft 15 verschillende merken en typen koolmonoxidemelders gecontroleerd. 12 van de 15 onderzochte CO-melders bleken niet te voldoen aan administratieve eisen, zoals een goede gebruiksinstructie. De NVWA heeft 4 melders technisch onderzocht; geen van deze voldeed aan de technische eisen. Ze gingen bijvoorbeeld niet op tijd of niet op de goede manier af.

De NVWA besluit uit deze onderzoeksresultaten dat geen van de technisch onderzochte CO-melders aan de technische vereisten voldoet. Consumenten die deze producten kopen wordt schijnzekerheid geboden. Alle producenten van ondeugdelijke melders hebben een waarschuwing gekregen; de verkoop van ondeugdelijke melders wordt gestaakt. 2 producenten moeten een publiekswaarschuwing uitdoen om consumenten die hun product hebben gekocht te waarschuwen.

Uit onderzoek van de FOS Economie uit 2009 bleek dat slechts twee van de elf geteste CO-melders voldeden aan de wettelijke normen. Bovendien creëren zelfs goede CO-melders een vals gevoel van veiligheid: tegen de tijd dat het alarm afgaat, is het vaak al te laat.

Lees ook: Minder dan 1 op 3 huishoudens heeft koolmonoxidemelder


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram