COVID-19: Gezichten herkennen lastiger door mondmaskers

unsplash_vrouw_mondmasker.jpg

nieuws Je hebt het waarschijnlijk zelf al ondervonden, maar het is nu ook wetenschappelijk bevestigd: mondmaskers maken het een stuk moeilijker om gezichten te herkennen. Volgens een nieuwe studie kunnen we door die momenteel noodzakelijke attributen in zo’n 15% van de gevallen mensen niet correct identificeren. Dat kan een aanzienlijke impact hebben op onze sociale interacties.

Lees ook: FAQ COVID-19: bijwerkingen van het coronavaccin, het gemuteerde virus en volgorde van vaccinatie

Een bekende straal voorbijlopen op straat doordat je hem of haar simpelweg niet herkent, het overkomt heel veel mensen dezer dagen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de mondmaskers, die we met zijn allen dragen om ons te beschermen tegen het coronavirus. Wetenschappers van de Israëlische Ben-Gurion Universiteit en de Canadese Universiteit van York hebben uitgezocht in hoeverre mondmaskers ons parten spelen bij het onderscheiden van gezichten.
Test met 500 deelnemers
De onderzoekers gebruikten voor hun studie een aangepaste versie, met gemaskerde en niet-gemaskerde gezichten, van de zogenaamde Cambridge Face Memory Test. Dat is de gebruikelijke test om het vermogen tot gezichtsherkenning te meten. Ze vroegen een groep van ongeveer 500 deelnemers om op een online platform de gezichten van verschillende mensen te analyseren. 

De deelnemers scoorden 15% slechter dan normaal bij het herkennen van gezichten. Als ze de gezichten wel herkenden, hadden ze daar meer tijd voor nodig. Volgens de onderzoekers is dat hoogstwaarschijnlijk nog een onderschatting van het werkelijke effect en maken mondmaskers het nog een stuk lastiger om mensen te herkennen. Niet alleen zorgen ze ervoor dat we bekenden niet kunnen thuisbrengen, maar soms zien we door de maskers onbekenden verkeerdelijk aan voor mensen uit onze kennissenkring. 

Lees ook: Medische uitzonderingen op de mondmaskerplicht

Beeld gezicht reconstrueren
Mondmaskers maken het namelijk onmogelijk om automatisch een volledige indruk te krijgen van een gezicht. In plaats daarvan zijn we nu gedwongen om afzonderlijke gelaatstrekken te bestuderen die wel zichtbaar zijn, zoals de ogen, neus en jukbeenderen. Met die visuele informatie moeten we dan zo goed en kwaad als het kan het complete beeld van een gezicht reconstrueren. Maar dat hele proces neemt natuurlijk meer tijd in beslag en is minder nauwkeurig. 
Sociale implicaties
De onderzoekers wijzen erop dat gezichten door het verstrekken van belangrijke visuele informatie en prikkels een cruciale rol spelen in de menselijke perceptie en interacties. De door mondmaskers veroorzaakte problemen met gezichtsherkenning kunnen daarom een aanzienlijke impact hebben op ons dagelijks leven, onder meer op onze sociale omgang en ons onderwijs. De wetenschappers vragen om meer onderzoek naar de sociale en psychologische implicaties van het dragen van mondmaskers. 

Lees ook: 5 tips om duidelijk verstaanbaar te praten met een mondmasker

Bronnen:
https://www.ipsnews.be
https://in.bgu.ac.il
https://consumer.healthday.com
https://www.nature.com

Lees ook: Coronavirus: correct gebruik van een mondmasker

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram