FAQ COVID-19: bijwerkingen van het coronavaccin, het gemuteerde virus en volgorde van vaccinatie
nieuws
Terwijl de vaccinatiecampagne wordt uitgerold, rijzen ook de vragen: Zijn de vaccins wel veilig? Zijn er bijwerkingen of gevolgen op lange termijn? Werken ze ook tegen het gemuteerde coronavirus? En wie wordt wanneer gevaccineerd tegen COVID-19? Een overzicht.
Zijn de vaccins veilig? Zijn er bijwerkingen?
Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en het FAGG waken over de doeltreffendheid, kwaliteit en veiligheid. De vaccins werden getest op tienduizenden mensen. Er zijn milde bijwerkingen vastgesteld, zo heeft 1 op 10 last van pijn en zwelling op de plaats van injectie, spier- of gewrichtspijn of lichte koorts, maar die neveneffecten gaan snel voorbij. De risico’s van COVID-19 zijn véél groter, zo meldt Zorg en Gezondheid.
Lees ook: Wat moet je weten over de nieuwe varianten van het Corona-virus
Normaal duurt het ontwikkelen van een vaccin 10 tot 15 jaar, nu amper een jaar. Hoe kan dat? En is het vaccin wel veilig op lange termijn?
De gevolgen op lange termijn zijn bij geen enkel vaccin helemaal duidelijk. De coronavaccins zijn dan wel op kortere termijn ontwikkeld, maar de goedgekeurde COVID-19-vaccins zijn ontwikkeld volgens dezelfde strenge wettelijke vereisten voor farmaceutische kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid als andere geneesmiddelen. Dat dit vaccin na amper een jaar klaar is, komt omdat alle producenten, onderzoekers en overheden prioriteit gegeven hebben aan de ontwikkeling ervan. “Bovendien waren de basistechnologieën waarop de vaccins gebouwd worden de voorbije jaren al in ontwikkeling, er moest dus niet vanaf nul begonnen worden. Ten slotte werd ook veel tijd gewonnen, omdat er geen fondsen gezocht moesten worden”, klinkt het in een filmpje van Zorg en Gezondheid op
laatjevaccineren.be.
Lees ook: Hoe werkt een vaccin?
Werkt het vaccin ook tegen het gemuteerde coronavirus?
Steven Callens, professor infectieziekten (UZ Gent) en lid van de nieuwe expertengroep die de regering adviseert, voorspelt dat dit niet de enige variant zal zijn die we zullen ontdekken, maar benadrukt onmiddellijk dat er geen reden is tot paniek. “Bij deze variant gaan we ervan uit dat de nieuwe vaccins zullen werken”, stelt Callens. Dat beamen de farmabedrijven die de vaccins ontwikkelden. Mocht het zo zijn dat het virus toch zodanig muteert dat dit gevolgen heeft voor de werkzaamheid van het vaccin, dan kunnen de vaccins daarop aangepast worden. “In zes weken tijd kunnen we een nieuw vaccin afleveren”, klinkt het.
Lees ook: Training covid-speurhonden in startblokken: “Goedkoper, sneller en accurater dan coronatest”
Gelden andere maatregelen voor wie gevaccineerd is?
Het is nog niet duidelijk of iemand die gevaccineerd is het virus kan verspreiden. Daarom gelden voor gevaccineerde personen voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.
Wie wordt wanneer gevaccineerd tegen COVID-19?
De eerste vaccins zijn voor het personeel (niet alleen het zorgpersoneel) van woonzorgcentra en andere zorginstellingen, het personeel van ziekenhuizen, en het zorgpersoneel in je buurt, zoals huisartsen, thuisverpleegkundigen en apothekers. De volgende vaccins zijn voor mensen ouder dan 65 jaar, 45- tot 64-jarigen met gezondheidsproblemen en mensen met essentiële maatschappelijke en/of economische beroepen (bijvoorbeeld brandweer en politie). In een derde fase komen andere risicopatiënten aan de beurt en de rest van de bevolking, als er genoeg vaccins zijn. Dat hangt af van de productie en de distributie. Enkel volwassenen (+16 jaar) kunnen gevaccineerd worden. Voorlopig zijn er dus geen vaccins voor kinderen.
Als het aan jou is, krijg je een melding met meer informatie over het waar en wanneer. De vaccinatie is gratis en vrijblijvend, dus niet verplicht. Voor de doeltreffendheid van de vaccinatiecampagne zou minstens 70% van de bevolking, oftewel acht miljoen Belgen, een vaccin moeten krijgen.
Lees ook: Is corona dodelijker dan de griep?
Ben je onmiddellijk immuun na toedienen van het coronavaccin?
Idealiter krijg je van het Pfizervaccin 21 dagen na de eerste dosis een tweede dosis (Comirnaty) om de coronavaccinatie te vervolledigen. Maar lukt dat niet, dan mag er ook iets meer tijd over gaan. Je hoeft dus niet opnieuw te beginnen met de eerste vaccinatie. Bij het Modernavaccin zitten er 4 weken tussen de twee dosissen. Zeven dagen na de tweede dosis van de vaccinatie is ruim 90% beschermd tegen COVID-19. De kans dat je dan nog besmet raakt met het coronavirus is dus klein. Bovendien zal het ziekteverloop minder ernstig zijn. Aangezien Comirnaty het virus zelf niet bevat, kan het geen COVID-19 veroorzaken. Aangezien alcohol inwerkt op je immuunsysteem, kan je de avond voor en enkele dagen na de coronavaccinatie beter alcohol zoveel mogelijk vermijden. Dat melden Britse en Russische onderzoekers.
Lees ook: Belang van de griepprik tijdens coronacrisis
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: januari 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.