Covid-19-patiënten lopen hoger risico op post intensive care syndroom

123-vr-ouder-menop-hoofdp-stress-10-18.png

nieuws Een verblijf op intensieve zorgen is een bijzonder ingrijpende ervaring. Vele mensen krijgen nadien te maken met aanslepende fysieke en mentale klachten, wat het post intensive care syndroom (PICS) genoemd wordt. Mensen die opgenomen werden met covid-19 lijken een verhoogd risico te lopen en experts roepen daarom op tot bijzondere aandacht voor deze problemen van herstellende patiënten.

Volgens schattingen komt PICS voor bij ongeveer de helft van de patiënten die zijn opgenomen op intensieve zorgen. Ze kunnen uiteenlopende psychische, cognitieve en fysieke symptomen vertonen. Zo krijgen mensen onder meer te maken met langdurige stress, angsten, depressieve gevoelens en slaapproblemen. Sommigen lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS), waarbij ze bijvoorbeeld last hebben van pijnlijke flashbacks, nachtmerries en onjuiste herinneringen van de opname. Ook kunnen ze moeite hebben met concentreren, onthouden en multitasken. Op lichamelijk gebied komt spierzwakte vaak voor. 

Impact op leven

PICS kan een grote impact hebben op het leven van herstellende patiënten. Zo kan het de terugkeer naar het werk bemoeilijken en mensen aan zelfstandigheid doen inboeten. De behandeling is vaak een kwestie van het combineren van verschillende zorgdisciplines, zoals fysiotherapie, ergotherapie en psychotherapie en logopedie. In Nederland biedt de patiëntenvereniging IC Connect info en ondersteuning. 

Ook de naasten van patiënten kunnen last krijgen van het syndroom, dat in dat geval Post Intensive Care Syndroom-Familie (PICS-F) genoemd wordt. De naasten hebben dan psychische problemen zoals angsten, depressie, PTSS of, wanneer de patiënt is overleden, een verstoorde rouwverwerking.

Hoger risico door covid-19

Volgens experten lopen covid-19-patiënten een hoger risico om deze klachten te ontwikkelen. Ze schatten dat zo’n 70% van hen PICS zal krijgen. Want een verblijf op intensieve zorgen is op zich al ontregelend genoeg, maar covid-19-patiënten komen dan nog eens terug bij bewustzijn in een uitzonderlijk bevreemdende omgeving. 

De hulpverleners moeten namelijk rare beschermende pakken dragen en kunnen moeilijker empathie tonen, aangezien hun gezicht grotendeels verscholen gaat achter een bril en mondmasker. Geliefden kunnen niet langskomen, want bezoek is verboden. Daarbij komt nog dat covid-19-patiënten langer dan gemiddeld op intensieve zorgen liggen en de ziekte een enorm beladen onderwerp is.

Creatieve oplossingen

Experten raden hulpverleners daarom aan creatieve oplossingen aan te wenden om patiënten zoveel mogelijk gerust te stellen. Zo kan het van groot belang zijn om hen via digitale communicatiemiddelen de vertrouwde stem van familie of vrienden te laten horen. Hulpverleners kunnen naasten ook vragen naar bijvoorbeeld de favoriete muziek van een patiënt, en die voor hem of haar afspelen. Daarnaast zouden hulpverleners een foto van hun eigen gezicht op hun borst kunnen kleven. 

Meer aandacht nodig

Een groot probleem is echter dat vele hulpverleners PICS nog niet goed kennen. Het syndroom is pas in 2012 officieel benoemd. Onderzoekers vragen daarom om meer aandacht voor dit probleem in de nasleep van covid-19. Ze roepen op om voldoende te screenen op PICS en in te zetten op snelle interventies om de gevolgen te beperken. 

Bronnen: 
https://www.emergency-live.com
https://www.gezondheidsnet.nl
https://icconnect.nl
https://medicalxpress.com
https://www.medpagetoday.com
https://www.parool.nl
https://www.medicaljournals.se

Lees ook: Bieden COVID-19 antilichamen bescherming tegen nieuwe infecties?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram