Veroorzaakt het coronavirus ook tinnitus en gehoorverlies?
nieuws
Mogen we gehoorverlies en tinnitus binnenkort toevoegen aan het lijstje van mogelijke symptomen van COVID-19? Britse onderzoekers hebben alvast aangetoond dat een aanzienlijk aantal coronapatiënten dergelijke gehoorproblemen heeft, maar het is nog onduidelijk of er een rechtstreeks verband bestaat. De wetenschappers zijn al bezig met een nieuwe studie om dat uit te klaren.
We hebben ondertussen jammer genoeg al veel te vaak gehoord over de verschillende ziekteverschijnselen van het coronavirus: vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, koorts, hoesten, ademhalingsproblemen, geur- en smaakverlies, enz. Al sinds midden vorig jaar vragen experts zich echter af of de ziekte ook het gehoor aantast. Vanaf het begin van de pandemie leek een aanzienlijk aantal coronapatiënten namelijk te kampen met gehoorverlies, tinnitus en evenwichtsstoornissen of duizeligheid (door verstoring van het evenwichtsorgaan in het oor). Maar het bewijs was toen nog te mager om al conclusies te trekken.
15% krijgt tinnitus
Ongeveer een jaar later krijgen we door een uitgebreide studie van de universiteit van Manchester en het Manchester Biomedical Research Centre een beter zicht op dit vraagstuk. Na een analyse van zo’n 60 eerdere studies vonden de Britse wetenschappers dat ongeveer 15 procent van de coronapatiënten tinnitus of oorsuizen heeft, terwijl 8 procent last heeft van gehoorverlies en 7 procent van evenwichtsstoornissen of duizeligheid. De kwalen blijven soms lang na de besmetting aanhouden.
Mogelijke verklaringen
Het zou kunnen dat het coronavirus rechtstreeks verantwoordelijk is voor de ziekteverschijnselen. Van andere virussen zoals de mazelen, bof en meningitis is namelijk geweten dat ze schade aan het binnenoor, en zo gehoorproblemen, veroorzaken. Maar er zijn ook verschillende andere mogelijkheden.
Zo is er een sterke link tussen tinnitus enerzijds en stress, angsten, depressieve gevoelens en slaapproblemen anderzijds. Dat zijn allemaal mentale problemen die door de coronapandemie meer voorkomen en coronapatiënten zijn hier nog kwetsbaarder voor. Sommige medicijnen die bij een coronabehandeling worden gebruikt kunnen ook gehoorklachten veroorzaken. Tenslotte is het zelfs niet zeker of COVID-19 op enige wijze aan de basis ligt, het zou hier ook kunnen gaan over bestaande problemen die na de besmetting aan de oppervlakte komen.
Lees ook: Word je zieker van COVID als je astma hebt?
Langetermijngevolgen nagaan
Er moeten enkele kanttekeningen geplaatst worden bij dit onderzoek. Zo maakten de geanalyseerde studies gebruik van vragenlijsten en medische dossiers, die als minder betrouwbaar worden beschouwd dan gehoortests. De Britse wetenschappers voeren daarom nu een grondigere studie uit, die een jaar in beslag zal nemen, waarbij ze in detail de mogelijke langetermijngevolgen op het gehoor zullen nagaan bij mensen die eerder in het ziekenhuis zijn behandeld voor een besmetting met het coronavirus. Ze zullen onder meer ook de mogelijke invloed onderzoeken van de levensstijl van coronapatiënten, andere aandoeningen en de (intensieve) zorg die patiënten kregen.
Bronnen:
https://www.nieuwsblad.be
https://www.nieuwsblad.be
Lees ook: Waarom zou je het coronavaccin nemen als je gezond bent?
auteur:
Andy Furniere,
gezondheidsjournalist