- dossierBaarmoederhalskanker: symptomen, diagnose en behandeling
- dossierWat is RSV en waarom belanden zoveel baby's met RSV in het ziekenhuis?
- nieuwsUitbraak marburgvirus: moeten we ons zorgen maken?
- nieuwsWeinig bekend maar wijdverspreid: onze expert beschrijft HPV van A tot Z
- dossierGriep en corona: wie laat zich beter vaccineren?
Wat moet je weten over de nieuwe varianten van het Corona-virus
nieuws Groot Brittannië had een paar weken geleden de positieve primeur om de eerste Corona vaccins toe te dienen aan 400.000 inwoners. Deze hoopvolle gebeurtenis is de afgelopen week echter overschaduwd door de snelle verspreiding van een nieuwe variant van het Corona-virus. Tegelijkertijd kwamen vanuit Zuid-Afrika berichten dat een mutatie van het Corona-virus bezig is aan een opmars. Nieuwe uitbraken worden gevreesd en veel landen hebben inmiddels een inreisverbod voor mensen uit Groot Brittannië en Zuid-Afrika ingesteld. Ondertussen zijn ook in België enkele gevallen van de Britse variant van het Corona-virus ontdekt. Hoe gevaarlijk zijn deze nieuwe varianten van het virus en moeten we ons zorgen maken?
Virusmutaties
Besmettelijkheid
Dezelfde experts vermoeden anderzijds wel dat de varianten van het Corona-virus in Groot Brittannië en Zuid-Afrika besmettelijker zijn dan eerdere versies van het virus. De snelheid waarmee het virus in deze landen om zich heen grijpt is zorgwekkend en duidt op een gemakkelijkere overdracht van het virus van de ene persoon op de ander. Een kanttekening die wordt gemaakt door virologen is dat het virus in deze landen relatief veel mogelijkheden heeft gehad om zich te verspreiden. Zo waren in Groot Brittannië de afgelopen tijd de winkels en pubs open en hebben jongeren in Zuid-Afrika veel gefeest om het einde van het schooljaar te vieren. Het is dan ook mogelijk dat zogenaamde 'super-spread' events, gelegenheden waarbij veel nieuwe besmettingen plaatsvinden, de nieuwe virusvarianten extra snel hebben doen verspreiden. De komende tijd zullen onderzoekers trachten te achterhalen in welke mate een grotere besmettelijkheid van het virus en in welke mate super-spread events hebben bijgedragen aan de opmars van de Corona-mutaties.
Vaccin
De werkzaamheid van het recentelijk goedgekeurde Pfizer vaccin lijkt niet direct in gevaar. Experts geven aan dat het vaccin met goed gevolg is getest op diverse mutaties van het virus. Een enkele mutatie is waarschijnlijk niet genoeg om de werking van het vaccin te ondermijnen. Het is wel zaak voor wetenschappers om de mutaties van het virus scherp in de gaten te houden. Op langere termijn kan het namelijk wel nodig zijn om de vaccins aan te passen. Dit kun je vergelijken met de griepprik, die jaarlijks moet worden aangepast aan de mutaties van het griepvirus. Zekerheid over de werkzaamheid van het vaccin bij de nieuwe virusvarianten komt er echter pas na de jaarwisseling, als het vaccin is getest door de producent.