Betere opvolging diabetesvoetwonden kan onderste ledematen redden

123-wonde-diabetesvoet-05-17.jpg

nieuws Vandaag heeft in België 1 op 12 volwassenen diabetes. De verwachting is dat dit tegen 2030 zal oplopen tot 1 op 10 volwassen Belgen. De ziekte, die wordt gekenmerkt door een te hoog suikergehalte in het bloed, kan leiden tot tal van complicaties, zoals hart- en vaatziekten, blindheid en nierdialyse.

Letsels aan de voeten komen vaak voor. Als een diabetesvoetwonde niet tijdig wordt aangepakt kan dit leiden tot een amputatie. Volgens Prof. dr. Dimitri Aerden, vaatchirurg van het UZ Brussel, moeten diabetespatiënten waakzaam zijn voor voetwonden.

Amputaties voorkomen
Nog al te vaak eindigt de lijdensweg van een diabetespatiënt met een amputatie, vooral vanaf 55 jaar. Dit kan echter vaak vermeden worden door tijdige opsporing en opvolging. Zo kan een slagaderlijke behandeling in veel gevallen een voet of been redden.

Ondanks de betere zorg en technologische vooruitgang in de behandeling van diabetes, daalt het aantal amputaties van de onderste ledematen te weinig bij deze patiënten. Hoe langer een diabetespatiënt wacht met een voetprobleem, hoe slechter de prognose. Een voetwonde bij een diabetespatiënt die niet tijdig wordt aangepakt, kan zich snel ontwikkelen tot een oncontroleerbare situatie die zelfs met de meest geavanceerde expertise en technologie niet meer te redden valt.

De patiënt kan zelf een rol spelen om een diabetesvoetwonde tijdig aan te pakken door alert te zijn bij voetwonden en zijn arts daar tijdig over aan te spreken. Een dagelijkse voetinspectie kan daarbij helpen. Patiënten kunnen daarbij letten op kleurveranderingen, warmte, eeltvorming, zwelling of vochtplekken in de kous.

Expertise bundelen
Het krijgen van een diabetesvoetwonde heeft verschillende oorzaken zoals verstopte slagaders, infecties, gevoelsverlies en voetmisvormingen. Vandaar dat een multidisciplinaire aanpak zoals in de Diabetesvoetkliniek van het UZ Brussel noodzakelijk is. Daar bundelen diabetologen, (vaat-, plastische- en orthopedische) chirurgen, infectiologen en dermatologen hun expertise met paramedici zoals diabeteseducatoren, orthopedische schoenmakers, podologen en psychologen, zodat de patiënt kan rekenen op een geïntegreerde zorg.

Laatst bijgewerkt: mei 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram