- dossierDiabetes- en afslankmedicijn Mounjaro: meer gewichtsverlies dan Ozempic
- dossierInsulineresistentie: symptomen en hoe omkeren?
- nieuwsManhaé: natuurlijke voedingssupplementen om symptomen menopauze te verlichten
- nieuwsDeze 3 eetgewoonten zijn grootste oorzaken van diabetes type 2
- nieuwsNieuwe naam en criteria voor Chronisch vermoeidheidssyndroom ?
Diabeten minder moe door online therapie
nieuws
Een nieuwe cognitieve gedragstherapie via internet helpt tegen chronische vermoeidheid bij mensen met diabetes type1. Ongeveer drie kwart van de patiënten is na het volgen van deze therapie, niet langer ernstig moe. Ook zijn ze minder beperkt in hun dagelijks leven.
Dit blijkt uit onderzoek van het AMC, het Radboudumc en het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV), dat gepubliceerd is in The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Veertig procent van alle patiënten met diabetes type-1 is chronisch moe. Patiënten ervaren dit als een van de meest belemmerende gevolgen van hun ziekte. Tot nu toe bestond er geen effectieve behandeling voor moeheid van mensen met suikerziekte.
Het NKCV ontwikkelde een cognitieve gedragstherapie via het internet, Dia-Fit, speciaal voor mensen met diabetes type-1 en chronische vermoeidheid. Het uitgangspunt van de behandeling is dat de moeheid ontstaat door de ziekte, maar dat de klachten kunnen afnemen als de patiënt daar anders mee omgaat.
Niet meer ernstig moe
Het onderzoek naar de effectiviteit van de therapie werd uitgevoerd met 120 diabetespatiënten met ernstige vermoeidheidsklachten. Zestig van hen kregen de therapie en zestig niet. Uit de resultaten bleek dat degenen met de behandeling na vijf maanden significant minder moe waren dan de patiënten die het programma niet hadden gevolgd. Ongeveer driekwart van de behandelde groep viel na de behandeling zelfs niet meer in de categorie ernstig moe. Ook waren de patiënten minder beperkt in hun dagelijkse functioneren.
De behandeling richt zich op gedachten en gedrag die de vermoeidheid mogelijk in stand houden en probeert deze aan te pakken. De behandeling bestaat uit online opdrachten gecombineerd met een aantal gesprekken met een therapeut. Met oefeningen en tips leren patiënten hun activiteiten beter te verdelen over de dag, lichamelijk actief te blijven, beter met hun diabetes om te gaan en hun slaap-waak patroon te verbeteren. In samenspraak met een therapeut wordt de behandeling afgestemd op de persoonlijke behoeftes en situatie van de patiënt. Patiënten kunnen het programma grotendeels vanuit huis en op een zelf gekozen moment volgen.
Het Diabetes Fonds subsidieerde het onderzoek.
Bronnen:
www.radboudumc.nl/nieuws/2017/diabeten-minder-moe-door-online-therapie
http://ons.amc.nl/web/actueel/nieuwsdetail/diabeten-minder-moe-door-online-therapie.htm