Rybelsus: een pil om af te vallen?

dossier

Rybelsus is de merknaam van een medicijn op voorschrift dat het Europees Geneesmiddelenbureau goedkeurde voor de behandeling van type-2-diabetes. Het medicijn bevat semaglutide, hetzelfde werkzame bestanddeel als in Ozempic en Wegovy. Niet-diabetici gebruiken deze middelen soms om te vermageren, maar daar zijn ze eigenlijk niet voor bedoeld.

Lees ook: Is diabetesmedicijn Ozempic een wondermiddel om snel gewicht te verliezen?

Wat is Rybelsus?

rybelsus.jpg
“GLP-1 (glucagon-like peptide-1) is een hormoon dat van nature wordt geproduceerd in de darmen”, zegt Leon Igel, endocrinoloog en specialist in obesitasgeneeskunde. "Semaglutide bootst dit hormoon na en verhoogt het niveau ervan in het lichaam. Daardoor vertraagt het proces van maaglediging, zodat je je eerder vol voelt en ook langer vol blijft na een maaltijd. In tegenstelling tot het natuurlijke hormoon dat een korte werkingsduur heeft, kan synthetische semaglutide vele uren blijven werken.” Rybelsus stimuleert ook de pancreas om insuline af te scheiden nadat je gegeten hebt en het vermindert de hoeveelheid glucose die door de lever wordt geproduceerd. Dat zorgt voor een betere controle van de suikerspiegel. Met deze eigenschappen is het medicijn bedoeld voor mensen met suikerziekte, maar ook niet-diabetici lonken ernaar, als afslankmiddel.

Lees ook: Wegovy: nog beter dan Ozempic om te vermageren?

Wat is het verschil tussen Rybelsus of Ozempic?

Ozempic moet je wekelijks injecteren in je buik, dij of bovenarm. Een inspuiting bevat 0,5 of 1 mg semaglutide. Rybelsus daarentegen neem je één keer per dag in als tablet. De tabletten zijn verkrijgbaar in dosissen van 3, 7 en 14 mg semaglutide.

Er zijn geen studies die de verschillende dosissen orale semaglutide (3, 7 en 14 mg) vergelijken met semaglutide-inspuitingen van 0,5 mg en 1 mg. Wel zijn er onderzoeken die aantonen dat Rybelsus en Ozempic een vergelijkbare verlaging van de glucosespiegel en gewicht opleveren.

In 2021 werd een studie uitgevoerd bij personen met type-2-diabetes die een dieet volgden en aan lichaamsbeweging deden. Ze kregen inspuitingen met de maximale dosis semaglutide (1 milligram). Hun HbA1c-waarden (de gemiddelde bloedglucosewaarden over de afgelopen drie maanden)  waren na 30 weken gedaald met 1,6 procent. De personen die de maximale dosis orale semaglutide (14 milligram) kregen, zagen na 26 weken een afname met 1,4 procent. Bij beide groepen daalde het gewicht met respectievelijk 4,5 kg en 3,7 kg.

Lees ook: Supplement berberine als alternatief voor afslankmiddel Ozempic?

Wat zijn de bijwerkingen van Rybelsus?

Zoals bij veel geneesmiddelen, geldt voor Rybelsus: hoe hoger de dosis, hoe meer kans op bijwerkingen. Bij 14 mg semaglutide per dag kan je last hebben van volgende neveneffecten:

  • Zeer vaak (bij minstens 1 op de 10 patiënten): misselijkheid en diarree
  • Vaak (bij minstens 1 op de 100): braken, buikpijn, maagontsteking, winderigheid
  • Soms (bij minstens 1 op de 1000): verhoogde hartslag, huiduitslag, galstenen, verstoorde smaak
  • Zelden (bij minstens 1 op de 10 000): acute pancreatitis, ernstige allergische reactie

Er zijn bepaalde groepen bij wie de veiligheid van Rybelsus nog niet is aangetoond. Zij nemen het middel dus beter niet. Het gaat om: zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en jongeren onder de 18 jaar en personen die een maagverkleining lieten uitvoeren. Extra voorzichtigheid is nodig bij mensen met een voorgeschiedenis van pancreatitis en mensen die insuline gebruiken. Sommige diabetesmedicijnen kunnen het risico op een lage bloedsuikerspiegel namelijk verhogen. Bespreek je andere diabetesmedicijnen, zoals insuline en sulfonylureumderivaten, met je arts. Semaglutide kan ook een effect hebben op de werking van andere orale geneesmiddelen.

Lees ook: Pancreatitis: ontsteking van de pancreas of alvleesklier

Rybelsus kopen in België

Rybelsus kan je in België enkel verkrijgen op voorschrift. Een verpakking met 30 tabletten van 3, 7 of 14 mg semaglutide kost ongeveer 100 euro. Als je één tablet per dag inneemt – zoals voorgeschreven bij een diabetesbehandeling - kom je er dus een maand mee toe. Personen met type-2-diabetes die voldoen aan bepaalde voorwaarden, kunnen rekenen op een volledige terugbetaling van het medicijn.

Lees ook: Kan je in België Ozempic kopen zonder voorschrift?

Bronnen:
https://www.drugs.com
https://www.forbes.com
https://www.healthline.com
 

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram