Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Met dit dieet kunnen we onze toekomst redden (en misschien ook de planeet)

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Een team van 37 wetenschappers, afkomstig uit zestien landen, is erin geslaagd om een voedingspatroon te ontwikkelen dat zowel gunstig is voor de bevolking als voor de planeet. Het dieet zou er zelfs voor zorgen dat we in 2050 alle bewoners van onze planeet op een duurzame manier van voldoende voedsel kunnen voorzien. Dat staat in het toonaangevende blad ‘The Lancet’.

In 2017 telde de aarde nog 7.5 miljard mensen maar tegen 2050 zou dat wel eens kunnen oplopen tot tien miljard. “Vandaag leven er 820 miljoen mensen in hongersnood en een nog groter aantal heeft geen toegang tot gezonde of duurzame voeding”, concludeert het team van 37 wetenschappers uit zestien verschillende landen dat drie jaar lang aan de studie werkte. De resultaten daarvan verschenen onlangs in het toonaangevend, wetenschappelijk blad ‘The Lancet’.

“Het is al langer bekend dat ongezonde voeding bijdraagt tot vroegtijdig overlijden en obesitas maar we moeten ons ook realiseren dat de huidige, wereldwijde voedingsindustrie bijzonder veel druk zet op onze planeet. Denk daarbij maar aan bedreigde ecologische systemen en de stabiliteit van de aarde. Als we het huidige voedingspatroon voortzetten tot in 2050 met drie miljard extra bewoners dan zal onder meer de biodiversiteit verloren gaan. En dat is maar een van de vele negatieve effecten. ”

Vlees
Maar wat moeten we dan precies doen? Volgens de onderzoekers begint de aanpassing bij de individuele mens. “Wij hebben een ideaal voedingspatroon ontwikkeld om iedereen op aarde in 2050 van gezonde en duurzame voeding te voorzien maar dat vergt (drastische) aanpassingen. De mens moet bereid zijn om zijn dieet aan te passen.

Een gezond dieet bestaat uit een normale calorie-inname en een grote diversiteit aan plantaardig voedsel. Als we de doelstelling binnen 31 jaar willen halen, moeten we de inname van ongezonde voeding met vijftig procent verminderen.” Dat houdt in dat de opname van rood vlees en suiker drastisch naar beneden moet en dat gezonde voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en peulvruchten elke keuken moeten opfleuren. “Als we dit kunnen realiseren, dan kunnen we wereldwijd 11,2 miljoen overlijdens voorkomen. Dat betekent een daling van 21.3 procent.”

Maar ook de voedselproductie moet anders. “De huidige voedselproductie brengt wereldwijd milieuproblemen met zich mee. Als we willen overschakelen op een duurzame voedselproductie dan moet die veilig zijn voor alle aspecten van onze samenleving: voor de mens en voor de planeet. We gebruiken met andere woorden geen extra land, houden de bestaande biodiversiteit in stand en stoten geen koolstofdioxide meer uit.”

Om dat te bekomen, moeten onder meer de stikstof- en fosforhoudende kunstmeststoffen wereldwijd herverdeeld worden. Ook het waterverbruik en de productieprioriteiten moeten herbekeken worden.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190117_04109986


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram