Gerelateerde artikels
Ook huisdieren krijgen dementie
nieuws
Net zoals mensen, kunnen ook onder meer honden en katten op leeftijd dementie krijgen, al spreken we bij hen officieel van het cognitief disfunctiesyndroom (CDS). Er is ook voor de aandoening bij onze huisdieren nog geen behandeling om hen te genezen, maar je kan wel het ziekteproces helpen vertragen.
Dementie bij huisdieren, zoals honden en katten, is zeker geen zeldzaam fenomeen. Omdat we onze viervoeters steeds beter verzorgen, leven ze gemiddeld almaar langer, waardoor logischerwijs meer en meer honden en katten de hoge leeftijd bereiken waarop ze kwetsbaar worden voor dementie. Zo schat men dat maar liefst 7 op de 10 honden van vijftien jaar of ouder door de aandoening getroffen worden. Bij katten is dat ruim de helft.
Geheugenverlies en disoriëntatie
De ziekteverschijnselen zijn behoorlijk gelijkaardig aan die bij mensen. Geheugenverlies is een belangrijk symptoom, dat zeker bij honden erg opvalt, omdat zij in de loop van hun leven veel gedragingen en commando’s hebben aangeleerd. Door dementie reageren honden plots niet meer op bepaalde bevelen. Ook lijden getroffen huisdieren dikwijls aan disoriëntatie, waardoor een hond bijvoorbeeld zijn huis voorbijloopt na het uitlaten.
Soms verandert het karakter van je viervoeter drastisch, bijvoorbeeld van rustig naar agressief. Vaak worden ze in het algemeen onrustiger en angstiger. Huisdieren kunnen door de ziekte ook hun besef van tijd kwijtraken, zodat ze ’s nachts door het huis lopen te janken of miauwen. Daarnaast verliezen ze dikwijls hun interesse in eten en worden onzindelijk. Omdat de verschijnselen heel uiteenlopend zijn, is een diagnose niet eenvoudig te stellen. Meestal gebeurt ze door andere mogelijke oorzaken, bijvoorbeeld pijn of een andere ziekte, uit te sluiten.
Actief blijven
Net zoals bij mensen, bestaat er helaas nog geen therapie om huisdieren met dementie te genezen. Maar je kan de mentale achteruitgang wel vertragen, onder meer door ervoor te zorgen dat je huisdier lichamelijk en geestelijk actief blijft. Speel daarom veel met je viervoeter, waarbij denkspeeltjes een toegevoegde waarde kunnen hebben, en blijf je hond voldoende uitlaten en oefeningen geven. Zo zullen de dieren ‘s nachts hopelijk ook moe genoeg zijn om beter door te slapen.
Zorg ook voor regelmaat, door ze bijvoorbeeld op gezette tijden eten te geven en met je hond op dezelfde uren te gaan wandelen. Boven alles is het belangrijk om begrip te tonen voor de toestand van het dier, telkens straf geven zal alleen maar voor meer stress en verwarring zorgen.
Voedingssupplementen
Daarnaast zijn er bepaalde voedingstips en -supplementen die kunnen helpen om de ziekte tegen te gaan. Zo denken onderzoekers dat antioxidanten, omega-3-vetzuren en bepaalde aminozuren een positief effect kunnen hebben. Er bestaat ook medicatie om in sommige gevallen angstig gedrag te bestrijden, maar enkel en alleen medicatie geven is geen goed idee. Praat in ieder geval eerst met je dierenarts voor je je trouwe huisgenootje iets toedient.
Lees ook: Welke dieren moeten gevaccineerd worden tegen hondsdolheid?
auteur:
Andy Furniere,
gezondheidsjournalist