Gerelateerde artikels
Nederlandse kinderartsen vragen verbod energiedranken
nieuws
De nederlandse Vereniging van Kinderatsen NVK vraagt een verbod op de verkoop van energiedranken aan jongeren beneden de 18 jaar. De aanleiding hiervoor is een aantal gevallen van kinderen met lichamelijke klachten die uiteindelijk veroorzaakt bleken te zijn door een hoge dagelijkse inname van energiedranken.
Energiedranken zijn dranken met o.a. een hoog gehalte aan cafeïne, deels vanuit guarana. Dit is een cafeïne-bevattende bes uit Zuid-Amerika. Daarnaast bevatten de meeste energiedranken ook taurine, verschillende vitamines en mineralen, suiker of zoetstoffen, ginseng, glucurono-lacton en L-carnitine.
Inmiddels bestaan er ook zogenaamde biologische energiedranken zonder bijvoorbeeld taurine. Naast energiedranken zijn er inmiddels andere voedingsmiddelen en supplementen op de markt met een hoog cafeïnegehalte. Dit zijn bijvoorbeeld kauwgom en energyshots.
• Het cafeïne-gehalte van de meeste energiedranken bedraagt gemiddeld 32 milligram per 100 ml. Ter vergelijking: cola bevat 10 milligram cafeïne per 100 ml. Een blikje
energiedrank van 250 ml bevat evenveel cafeïne als een kop koffie.
Het aanbevolen maximum voor de hoeveelheid cafeïne voor een kind bedraagt 2,5 mg/kg/dag. Bij een hogere dosis zouden angstgevoelens kunnen ontstaan. Maar ook bij een lagere dosis worden al slaapstoornissen en gejaagdheid gezien.
• Daarnaast bevat energiedrank veel suiker, ongeveer negen suikerklontjes per blikje van 250 ml. Een hoge inname van suiker kan leiden tot overgewicht en obesitas.
• De hoeveelheid taurine per blikje energiedrank is 10 keer hoger dan de mens nodig heeft. Het is niet duidelijk of er nadelige effecten zijn van deze hoge dosis taurine, wel is bekend dat kindercardiologen veranderingen zien aan de hartspier bij een hoge inname van taurine.
• Ook van andere toevoegingen aan energiedrank (zoals B-vitamines) is niet goed bekend of de gebruikte doses veilig zijn voor kinderen en jongeren.
• Uit onderzoek is gebleken dat de gelijktijdige inname van alcohol en energiedrank kan leiden tot een hogere alcoholspiegel. Daarom wordt met klem ontraden om alcohol en energiedrank gelijktijdig te drinken.
Geen sportdrank
Energiedranken moeten niet verward worden met sportdranken. Dit zijn isotone of hypotone dranken met een bepaalde hoeveelheid suikers, zouten en mineralen. Deze sportdranken hebben als doel om vochttekorten, opgelopen tijdens intensief sporten, snel aan te vullen.
Leeftijdsgrenzen
Er zijn geen internationale leeftijdsgrenzen voor het drinken van energiedranken. Verschillende landen hanteren verschillende leeftijdsgrenzen. Op het etiket van energiedranken wordt in kleine lettertjes genoemd dat het gebruik ervan door kinderen (en zwangeren) wordt ontraden. Het Voedingscentrum hanteert een leeftijdsgrens van 13 jaar voor de inname van energiedranken.
De Nederlandse kinderartsen pleiten voor een verbod op de verkoop van energiedranken aan en de inname ervan door kinderen onder de 18 jaar. Ook zijn zij van mening dat er een duidelijke waarschuwingssticker op de verpakking moet komen.