Gerelateerde artikels
Waarom drink je limonade en fruitsap beter met een rietje?
nieuws
We sturen je hier niet met een kluitje in het riet. Het is een feit en er is een gegronde reden voor.
Dranken die veel zuur bevatten tasten het tandglazuur aan. Denk aan fruitsap zoals appel- of sinaasappelsap en uiteraard citroen- of limoensap. Maar ook suikerrijke dranken zoals cola en limonade plegen een aanslag op je gebit. Dat komt omdat de suiker door onze mondbacteriën in zuur wordt omgezet.
Door ze met een rietje op te drinken, is er minder contact tussen het zuur en je tanden. Zo beperk je de schade.
Ook vast voedsel dat veel zuur of suiker bevat is nefast voor je gebit. Dat geldt uiteraard voor snoep, gebak en andere zoetigheid, maar ook koolhydraatrijke producten (brood, pasta, aardappelbereidingen) verbergen best wat suiker.
Zuivel bevat ook suiker, namelijk melksuiker (lactose), maar dat veroorzaakt geen zuurvorming.
Het heeft zeker geen zin om telkens je tanden te poetsen na het eten of drinken van deze producten, mocht dat praktisch al mogelijk zou zijn. Het is beter om je mond gewoon met wat fris water te spoelen.
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist