Gerelateerde artikels
De BeHRA initieert parlementariërs in reanimatie
nieuws
Ter voorbereiding van de Week van het Hartritme, die plaatsvindt van 28 mei tot 1 juni 2018, bezoeken de cardiologen van de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) het Federaal Parlement om meer dan 300 parlementaire beleidsmakers en medewerkers te initiëren en te sensibiliseren in de levensreddende handelingen.
Elke dag zijn 30 Belgen het slachtoffer van een hartstilstand of plotse dood, slechts 2 tot 3 van hen overleven het! Daarom worden in heel het land GRATIS initiatiesessies in reanimatie georganiseerd via http://www.mijnhartritme.be" target="_blank">www.mijnhartritme.be.
De vereniging van cardiologen is vastberaden om een versnelling hoger te schakelen en is verheugd over de positieve feedback van de beleidsmakers, die het goede voorbeeld geven: alles samen leerden rond de 300 parlementariërs en medewerkers de levensreddende handelingen in het Parlement.
“Met elke minuut die voorbijgaat, verminderen de overlevingskansen van het slachtoffer met 10%”, verduidelijkt Prof. Dr. Rik Willems, cardioloog van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven en Secretaris van de BeHRA. “Als er niet onmiddellijk en adequaat gereageerd wordt, zal deze persoon dus bijna altijd sterven. Momenteel overleeft minder dan 10% van de ongeveer 10.000 medeburgers die jaarlijks door deze aandoening getroffen worden. Het is onze ambitie om dit cijfer op te trekken tot 20% door de bevolking beter te informeren, en zo elk jaar mogelijk 1.000 extra levens te redden! We zijn dan ook bijzonder opgetogen over het sterke, positieve signaal dat onze volksvertegenwoordigers met deze actie uitsturen.”
“Hartstilstand is een groot drama en we lopen allemaal het risico er ooit mee geconfronteerd te worden”, verklaart Siegfried Bracke, Voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. “We zijn dan ook blij om te kunnen bijdragen aan deze campagne en de zichtbaarheid ervan, met als doel zo veel mogelijk Belgen te bereiken.” Christine Defraigne, Voorzitter van de Senaat, besluit: “Deze bewustmaking gaat ons allen aan en het is in ieders belang zijn omgeving aan te moedigen om de reddende handelingen te leren. Slechts één zaak is van belang: durf reageren!”
Tijdens de vorige editie, in 2017, volgden meer dan 3.000 Belgen een initiatie in reanimatie in een twaalftal scholen en ongeveer 30 ziekenhuizen verspreid over de 10 provincies van het land en de regio Brussel-Hoofdstad. Met een verdubbeling van het aantal deelnemende scholen en ziekenhuizen heeft de campagne de ambitie om in 2018 meer dan 6.000 medeburgers te initiëren in basisreanimatie.