Blozen (flushing of blushing): waarom worden we rood en wat kan je eraan doen?
dossier
Blozen, ook flushing of blushing genoemd, is een veel voorkomende reactie op emoties. Bij angst, nervositeit, verlegenheid of opgewondenheid verwijden zich de bloedvaatjes in de huid van het gezicht. De wangen, de neus, de kin en het voorhoofd worden rood. Er kunnen ook rode plekken in de nek ontstaan. De relatie met emoties is de reden dat blozen vaak als heel onaangenaam wordt ervaren, want het lichaam geeft immers een persoonlijke emotie bloot die we liever voor onszelf gehouden hadden. Blozen komt het meest voor bij personen die verlegen zijn.
Lees ook: Verlegen zijn: hoe kan je verlegenheid overwinnen?
Voorkomen
Lees ook: Bloosangst: schrik om rood te worden
Oorzaak
Blozen ontstaat doordat de bloedvaatjes in je gezicht zich verwijden. Er stroomt daardoor meer bloed door deze vaten en de huid wordt rood. Meestal is blozen een reactie op een emotie, zoals angst, verlegenheid of opgewondenheid. Er zijn echter ook een aantal medicijnen die kunnen leiden tot blozen en de relatie met emoties is hierbij veel minder duidelijk aanwezig. Vrouwen in de menopauze kunnen last krijgen van opvliegers die over het algemeen ook gepaard gaan met het rood worden van het gelaat.
Lees ook: Menopauze: de klachten
Behandeling
Medisch gezien is aan deze vorm van blozen niet veel te doen. Er bestaan geen speciale medicijnen tegen blozen. In ernstige gevallen echter kunnen bepaalde medicijnen, zoals angstremmers en bètablokkers, het blozen wel iets verminderen. Helaas kunnen deze medicijnen ook weer ongewenste bijwerkingen hebben.
Gesprekken met een psycholoog kunnen wel effect hebben. Door op een andere manier met angst of nervositeit om te gaan, door het oefenen met situaties waarin blozen optreedt en/of door het leren accepteren van het blozen, kan het probleem voor een groot deel verdwijnen. Bij het ouder worden komt blozen tengevolge van een emotie over het algemeen steeds minder voor.
Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je (vaker) bloost. In zo'n geval kan het blozen sterk verminderen als je stopt met het slikken van deze medicijnen. Vrouwen in de menopauze krijgen vaak last van opvliegers waarbij ze sterk blozen. Dit gaat uiteindelijk vanzelf weer over. Als je er erg veel last van hebt, kan de huisarts eventueel hormonen voorschrijven. In zeer uitgesproken gevallen waarbij het blozen niet verdwijnt met de eerder genoemde middelen, kunnen operatief de zenuwen die ervoor zorgen dat de bloedvaatjes in de huid wijder worden, worden doorgesneden. Deze operatie is echter niet zonder risico.
Lees ook: Ben jij een people pleaser? Dit zijn de kenmerken