Het verrassende nut van kippenvel
dossier
Iedereen heeft wel eens kippenvel, zeker als het plots koud is gaat het haar op onze armen al snel rechtop staan. Tot nu toe werd gedacht dat deze biologische reactie een nutteloos evolutionair overblijfsel was, stammend uit de tijd dat het onze fel behaarde voorouders hielp zich te beschermen tegen een koude-opstoot. Onderzoek toont nu dat dit mechanisme op langere termijn de haargroei zou kunnen bevorderen.
Lees ook: Waarom krijgen we kippenvel?
Waarom krijgen we kippenvel?
Onderzoekers vragen zich al lang af waarom deze reactie in de loop der tijden niet verdwenen is bij mensen, aangezien ze schijnbaar overbodig geworden is. Wetenschappers van de Amerikaanse Harvard-universiteit menen dit mysterie nu deels ontsluierd te hebben, door middel van onderzoek op muizen. Volgens hen heeft het biologische mechanisme dat ons kippenvel doet krijgen nog een onderliggende functie, namelijk het stimuleren van de haargroei.
Lees ook: Tips: winterjeuk voorkomen en behandelen
De onderzoekers analyseerden de wisselwerking tussen het zogenaamde (ortho)sympathische zenuwstelsel, de spiertjes onderaan haarzakjes en de stamcellen van de haarzakjes – follikelstamcellen genoemd. Het was al geweten dat de spiertjes samentrekken als reactie op een signaal van de zenuwen, maar ze ontdekten dat de zenuwen eveneens direct in verbinding staan met de follikelstamcellen zelf.
Toen de wetenschappers de huid van muizen blootstelden aan langdurige koude, zagen ze hoe de zenuwen bepaalde chemische stoffen loslieten op de follikelstamcellen, waardoor beschadigd haar hersteld werd en nieuw haar begon te groeien. Het lijkt er dus op dat kippenvel een eerste fase vormt van een verdedigingsmechanisme tegen kou. Als de kou lang aanhoudt, wordt in een tweede fase de haargroei op de huid bevorderd. |
Lees ook: Aardbeienhuid (keratosis pilaris): wat kan je doen tegen rode bultjes op je huid?
Kippenvel door emotie
Lees ook: Waarom hebben vrouwen meer last van koude handen en voeten?