Waarom hebben vrouwen meer last van koude handen en voeten?

123-ijskoude-handen-water-08-17.jpg

dossier

Het is een bekend fenomeen. Vrouwen hebben meer last van koude handen en voeten dan mannen. Jonge, slanke vrouwen lijden er het meest onder. Hoe komt dat? 


Uit een artikel dat eind de jaren 90 verscheen in The Lancet blijkt dat de gemiddelde 'handtemperatuur' van vrouwen inderdaad een anderhalve graad Celsius lager ligt dan die van mannen. De lichaamstemperatuur die in het oor werd gemeten, verschilde daarentegen niet. De belangrijkste verklaring voor die koude ‘uiteinden’ is dat de bloedvaten van de vrouw sneller vernauwen bij koude temperaturen, waardoor de bloeddoorstroming vertraagt en er minder warmte verloren gaat.


Het gevolg daarvan is dat het lichaam wel op temperatuur blijft, maar dat de handen en voeten (de warmteregelaars van het lichaam die uitsteken en een relatief groot oppervlak hebben) afkoelen.Dat heeft te maken met de eiwitreceptoren die de bloedvatvernauwing aansturen: bij vrouwen zijn die gevoeliger voor koude omgevingstemperaturen en het vrouwenhormoon oestrogeen ligt aan de basis daarvan. Het is ook de reden waarom vrouwen meer last hebben van ‘dode vingers’ of het fenomeen van Raynaud. Door een reactie op koude temperatuur vernauwen de vaten zo sterk dat de vingers nauwelijks nog van bloed worden bevoorraad en wit kleuren.

Lees ook: Witte vingers: de ziekte en het fenomeen van Raynaud

Lees ook: Ijskoude duik: mag iedereen ijsberen en is het gezond?

’s Avonds voor het slapen gaan, worden de bloedvaten in onze handen en voeten wijder zodat ons lichaam ‘s nachts kan afkoelen. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom bloedvat-verwijdende activiteiten zoals een warm voetbad, warme drank, seks … een slaperig gevoel stimuleren. IJskoude voeding of drank voor het slapen gaan, zorgt er dan weer voor dat de bloedvaten nauwer worden. Dat maakt ons alert en wakker. De koude vrouwenvoeten, met hun vernauwde vaten, hebben hetzelfde effect: ze belemmeren de slaap.

Bron: www.nrc.nl

Lees ook: Dagelijks een warm bad nemen is goed voor je

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram