Hoe ga je best om met gevoelens van boosheid?

In dit artikel
Hoe ga je best om met gevoelens van boosheid?

dossier

Iedereen wordt wel eens boos. Dat is normaal en gezond. Maar er zijn verschillende gradaties. Boosheid kan je nog gecontroleerd uiten. Bij woede is die controle al veel minder. En razernij is helemaal oncontroleerbaar. Als de kleinste provocatie al een woede-uitbarsting triggert, dan vormt de boosheid een probleem. Boosheid is geen mentale aandoening op zich, maar er zijn meer dan 30 psychische stoornissen - zoals borderline persoonlijkheidsstoornis - die boosheid als symptoom hebben. 

Lees ook: Wat zijn de symptomen van een borderline persoonlijkheidsstoornis?

Waarom worden we boos?

123m_boos_koppel_ruzie_2022.jpg
Boos zijn, heeft een functie. Als je kwaadheid voelt opborrelen, voel je namelijk dat je grenzen worden overschreden. Door boos te worden, uit je die gevoelens. Je komt zo op voor jezelf en beschermt je integriteit. 

Sommige personen worden heel snel boos, anderen (bijna) niet. Kwaad worden op iemand, houdt namelijk ook het risico in dat de andere persoon je afwijst. Daarom kroppen sommigen hun gevoelens van boosheid op. Maar daardoor bestaat de kans dat ze over zich heen laten lopen en over hun grenzen laten gaan. De kunst is om de boosheid of woede van jezelf of iemand anders te reguleren. Om er constructief mee aan de slag te gaan in plaats van je erdoor te laten overspoelen. 

Lees ook: Wat is relationele intelligentie en hoe kan je eraan werken?

Tips om met boosheid om te gaan

Er zijn enkele dingen die je kan doen om je gevoelens van boosheid te controleren:

  • Ontspanningstechnieken: adem diep in en langzaam uit. Visualiseer eventueel een ontspannende ervaring. Rustige yogaoefeningen helpen ook om je lichaam te ontspannen en je rustiger te laten voelen.
  • Cognitieve herstructurering: als je jouw manier van denken verandert, kan je ook verandering brengen in de manier waarop je je woede uit. Wie zich boos voelt, zal die gevoelens gemakkelijk dramatiseren. Probeer evenwel om louter de rationele in plaats van de irrationele gedachten te uiten. Vermijd het gebruik van "altijd" en "nooit". Dat zijn namelijk onnauwkeurige termen die je het gevoel geven dat je woede gerechtvaardigd is. Deze woorden kwetsen misschien ook anderen die je willen helpen om tot een oplossing te komen. 
  • Problemen oplossen: woede kan het gevolg zijn van zeer reële problemen. Wanneer iets niet gaat zoals het gepland is bijvoorbeeld. Hoewel je soms terecht woede voelt, zal het je niet helpen het probleem op te lossen. Je kan dan beter niet focussen op het resultaat, maar uitzoeken hoe je het probleem aanpakt. 
  • Communicatie: als mensen boos zijn, hebben ze de neiging om overhaaste conclusies te trekken. Je kan beter rustig blijven en nadenken over wat je zegt. Luister ook naar de andere persoon in het gesprek. Goede communicatie helpt om je problemen op te lossen, alvorens je woede escaleert.
  • Professionele hulp: als je het gevoel hebt dat deze techieken niet helpen, kan je ook kiezen voor professionele begeleiding. Een psycholoog of psychiater biedt gesprekstherapie aan of lessen in woedebeheersing. Zo zal hij of zij factoren identificeren die de woede uitlokken en je denkwijze en gedrag aanpakken. Zo zal je uiteindelijk beter met je woede leren om te gaan. Eventuele mentale stoornissen die de boosheid voeden, kan een professional ook diagnosticeren.

Lees ook: Communicatie in een relatie: spreken jullie dezelfde liefdestaal?

Bronnen:
https://www.grenswijs.be
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram