Wat is relationele intelligentie en hoe kan je eraan werken?

dossier

Het RQ of de relationele intelligentie vormt zich door de manier waarop je duurzame relaties aangaat. We spreken dan niet enkel over liefdesrelaties, maar evenzeer kan het gaan over de relatie met je kinderen, je collega’s of je vrienden. 

Lees ook: Communicatie in een relatie: spreken jullie dezelfde liefdestaal?

Wat is het verschil tussen EQ en RQ?

123m-vrienden-relaties-28-10-19.jpg
Hoewel er emotionele intelligentie (EQ) moet zijn om ook relationeel intelligent te zijn, is er een verschil tussen beide. Wie emotioneel intelligent is, is in staat om de emotionele signalen van anderen op te pikken en er juist op te reageren. Bij relationele intelligentie kan je bepalen wie er in je leven moet zijn, welke plaats ze moeten innemen en hoe je die relaties moet onderhouden.

In de context van het ouderschap bijvoorbeeld is een ouder met een hoge relationele intelligentie in staat om te herkennen wanneer hun relatie met een kind in een bepaalde periode meer van hen vraagt dan in een andere periode. Misschien heeft het ene kind het moeilijker met zijn tienerjaren dan het andere. Als je dit onderscheid kan herkennen en er juist op kan reageren, ben je onder andere relationeel intelligent.

Lees ook: Hoe herken je een toxische relatie?

Welke factoren bepalen je relationele intelligentie?

In liefdesrelaties gaat RQ er in essentie over dat je weet wat je zoekt in een relatie, dat ook kan aangeven en durft los te laten als het nodig is. Volgens expert Annemieke Dubois hangt de mate waarin je relationeel intelligent bent in romantische relaties, af van zaken als zelfreflectie en zelfkennis: wat verwacht je van een relatie en wat heb je zelf te bieden? 

Ook de hechtingsstijl is een belangrijke factor. Hechtingsproblemen kunnen al vroeg ontstaan door je opvoeding, of in een latere fase door bijvoorbeeld stukgelopen relaties. Afwijzing, bedrog of andere problemen kunnen ervoor zorgen dat je ook op latere leeftijd onveilig gehecht wordt en jezelf gaat beschermen. Dat kan leiden tot angsten: verlatingsangst, bindingsangst, angst om te kiezen, angst om te falen, enzovoort.
Andere kenmerken die je RQ bepalen, zijn:

  • Zelfvertrouwen
  • Zelfregulering
  • Empathie
  • Veerkracht
  • Herkennen en doorbreken van patronen
  • Keuzes durven maken
  • ...

Lees ook: Hoe ga je om met emotionele afhankelijkheid in een relatie?

Hoe kan je je relationele intelligentie verhogen?

Aan je relationele intelligentie kan je werken op verschillende manieren. Cruciaal daarbij is, om aan zelfreflectie te doen: stel jezelf in vraag, bepaal wat je precies zoekt en wat je zelf kan bieden.

Daarnaast is het belangrijk om aan je zelfvertrouwen te werken. Dat kan eventueel met de hulp van een psycholoog. Hij of zij kan je ook inzicht geven in patronen en je helpen om ze te doorbreken. Ook kunnen jullie samen je hechtingsstijl bepalen.

Als je jezelf en je relatie in vraag begint te stellen, probeer dan in te zien dat iedereen met een verleden komt. En dat je partner vandaag met jou samen is, omdat er toekomst in jullie relatie zit. Probeer de focus te verleggen naar de positieve zaken, en van daaruit verder te bouwen.

Probeer verder om open te communiceren en jezelf kwetsbaar op te stellen. Daardoor zal de andere zich misschien ook kwetsbaarder durven op te stellen.

En ten slotte: oefening baart kunst. Voor wie niet in een relatie zit: ga op date en experimenteer.

Lees ook: Ben jij een people pleaser? Dit zijn de kenmerken

Bronnen:
https://jade-jules.com
https://www.wellandgood.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram