Gerelateerde artikels
Hoe kan je jouw sociale intelligentie verhogen?
In dit artikel
Hoe kan je jouw sociale intelligentie verhogen?
dossier
In 1920 definieerde de Amerikaanse psycholoog Edward Thorndike sociale intelligentie voor het eerst als: “Het vermogen om personen te begrijpen en met hen om te gaan, om verstandig te handelen in menselijke relaties”. Mensen die sociaal intelligent zijn, voelen aan hoe andere mensen zich voelen, weten intuïtief wat ze moeten zeggen in sociale situaties, en lijken zelfverzekerd, zelfs in een grote groep. Niemand is van nature sociaal intelligent. Het zijn vaardigheden die je in de loop der tijd verwerft en die je dus ook kan trainen.
Lees ook: Wat is relationele intelligentie en hoe kan je eraan werken?
Kenmerken van sociale intelligentie
Sociaal intelligentie personen zijn in staat om met anderen contact te maken en met hen te communiceren. Ze delen een aantal specifieke vaardigheden:
- Effectief luisteren: een sociaal intelligent persoon luistert niet enkel zodat hij kan reageren, maar besteedt echt aandacht aan wat iemand zegt. Zijn gesprekspartner krijgt het gevoel dat hij wordt begrepen en dat hij een connectie heeft gemaakt.
- Gespreksvaardigheden: mensen die sociaal intelligent zijn, kunnen met vrijwel iedereen een gesprek voeren. Ze zijn tactvol, humoristisch en oprecht tijdens deze gesprekken, en ze onthouden details over mensen waardoor de dialoog zinvoller wordt.
- Reputatiemanagement: sociaal intelligente mensen zijn begaan met de indruk die ze maken op anderen. Reputatie is een van de meest complexe elementen van sociale intelligentie, en er is een zorgvuldige balans voor nodig: je moet bewust een bepaalde indruk op een andere persoon creëren en toch authentiek zijn.
- Geen ruzie maken: iemand die sociaal intelligent is, ziet in dat ruzie maken of een punt bewijzen door een ander een slecht gevoel te geven, niet zinvol is. Hij verwerpt de ideeën van een ander niet zonder meer, maar luistert ernaar met een open geest, zelfs als hij het er niet mee eens is.
Lees ook: Wat is emotionele intelligentie?
Hoe kan je sociale intelligentie ontwikkelen?
Bepaalde strategieën kunnen je helpen om meer sociaal intelligent te worden.
- Let goed op wat (en wie) er om je heen is. Sociaal intelligente mensen zijn aandachtig en letten op subtiele sociale signalen van de mensen om hen heen. Kijk aandachtig naar personen van wie je vindt dat ze sociaal intelligent zijn en en let op de manier waarop ze met anderen omgaan.
- Werk aan je emotionele intelligentie. Hoewel dit vergelijkbaar is met sociale intelligentie, gaat emotionele intelligentie meer over hoe je je eigen emoties beheerst en hoe je je inleeft in anderen. Je herkent wanneer je een emotie ervaart, wat je zal helpen die emotie bij anderen te herkennen en ze op de juiste manier te reguleren. Een emotioneel intelligent persoon kan negatieve gevoelens, zoals frustratie of woede, herkennen en onder controle houden wanneer hij of zij zich in een sociale omgeving bevindt.
- Respecteer culturele verschillen. Meer nog, zoek ze op zodat je ze kan begrijpen. Hoewel de meeste mensen sociale vaardigheden aanleren van hun familie, vrienden en de mensen om hen heen, begrijpt een sociaal intelligent persoon dat bepaalde mensen andere reacties en gewoonten hebben op basis van hun opvoeding.
- Oefen actief luisteren. Val iemand niet in de rede. Neem de tijd om na te denken over wat iemand anders zegt, alvorens je reageert. Luister naar de toon waarop iemand praat. Daaruit kan je afleiden wat ze echt bedoelen.
- Waardeer de belangrijke mensen in je leven. Sociaal intelligente mensen hebben diepgaande relaties met mensen die voor hen van betekenis zijn. Besteed dus aandacht aan de emoties van je partner, kinderen, vrienden, familie en collega's.
Lees ook: Hoogsensitiviteit: leven zonder filter
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist