Hoogsensitiviteit: leven zonder filter
dossier Hoogsensitiviteit (HSP) heeft een enigszins negatieve bijklank, ook voor de HSP’ers zelf, hoewel deze personen veel troeven en talenten hebben. Door hun gevoeligheid voor prikkels ervaren ze de wereld op een andere manier en zijn ze gevoeliger voor stressgerelateerde aandoeningen. Gelukkig kan je als HSP’er wel enkele dingen doen om beter om te gaan met je hoogsensitiviteit.
Wat is hoogsensitiviteit?
Diepgaande informatieverwerking is het hoofdkenmerk van hoogsensitiviteit. Hoogsensitieve personen vangen meer prikkels op en hun hersenen verwerken die op een meer diepgaande manier. Voorbeelden van prikkels zijn: licht, geur, geluid, smaken, kleuren, maar ook de lichaamstaal en stemming van andere personen. Het gevolg van deze vorm van informatieverwerking is dat hoogsensitieve mensen sneller overprikkeld raken, emotioneel intenser reageren en zich sterk bewust zijn van subtiele signalen in de omgeving. Zij beschikken in hun hersenen niet over de filter die niet-hoogsensitieve personen wel hebben, en die binnenkomende informatie sorteert op hoofd- en bijzaken. Als ze eenmaal overprikkeld zijn, hebben ze de neiging zich terug te trekken om tot zichzelf te komen. Gebeurt dat niet, dan zullen ze geïrriteerd of van streek geraken.
Door de diepgaande informatieverwerking hebben hoogsensitieve personen als volwassene meer risico op stressgerelateerde aandoeningen zoals depressie, burn-out, CVS, fibromyalgie... Bij kinderen kan het leiden tot leer-, gedrags- en sociale problemen.
Lees ook: Getuigenis over hoogsensitiviteit
Hoe ga je ermee om?
Het is voor een HSP’er heel belangrijk dat hij recuperatietijd inbouwt. Door de veelheid aan prikkels die binnenkomen en het diepe niveau van informatieverwerking, kost het een hoogsensitief persoon meer tijd en energie om dingen een plaats te geven. Door voldoende tijd voor zichzelf in te plannen, naar signalen van het lichaam te luisteren en aan zelfzorg te doen, kan men prikkels van overdag op een goede manier verwerken, en overprikkeling voorkomen.
Naast het inbouwen van rust en structuur kan men ook begeleiding zoeken om te leren omgaan met hoogsensitiviteit. Hieronder volgen alvast een aantal adviezen om beter met hoogsensitiviteit om te gaan en een kwaliteitsvol leven te leiden:
• (Her)ontdek je talenten en doe er iets mee.
• Ontwikkel zelfinzicht.
• Werk aan je zelfvertrouwen.
• Maak bewuste keuzes.
• Wees milder in je perfectionisme.
• Stel je grenzen.
• Zorg voor een goede dosering.
• Kies voor positiviteit
• Maak werk van zelfzorg.
Bronnen:
Lees ook: Hoogsensitiviteit bij kinderen
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist