Waarom knort je maag?

123-h-maag-knort-06-21.jpg

nieuws

De meeste mensen denken dat hun maag knort van de honger, maar het gerommel in de buik kan ook uit de darmen komen, vooral uit de dunne darm. Het is een geluid dat ontstaat omdat er te veel gassen in het maagdarmstelsel aanwezig zijn of omdat de voeding niet volledig verteerd is. 

De spieren in de maag en darmen zijn continu aan het werk om het voedsel dat erin terechtkomt te kneden, te vermengen met verteringssappen en voort te stuwen. Dit ritmisch samentrekken wordt de maag-darmperistaltiek genoemd en het vindt de hele dag plaats, ongeacht of er veel of weinig voedsel in het maagdarmstelsel aanwezig is. Dat verteringsproces maakt geluiden en als je maag en darmen leeg zijn, hoor je dat knorrend geluid veel duidelijker. Wanneer er minder voedsel in de maag aanwezig is, zijn de holten hoofdzakelijk gevuld met lucht en vloeistoffen en worden de geluiden minder gedempt. In zo’n holle ruimte klinkt het geluid luider omdat je maag dan als een soort klankkast werkt. 
Een knorrende maag betekent dus niet noodzakelijk dat je honger hebt, maar als je honger hebt, is de kans op borborygmen wel groter. 

Andere redenen zijn:
  • Dagelijks op vaste tijdstippen eten kan ervoor zorgen dat je maag een soort timer inbouwt. Op die vaste tijdstippen bereidt ze zich dan al voor op het eten dat eraankomt; ze gaat alvast in beweging.  
  • Een darmobstructie of een verhoogd volume aan vocht en gas in de darmen ten gevolge van diarree. 
  • Een teveel aan gasvorming ten gevolge van overmatig luchthappen (door snel te eten en ondertussen te praten) of een gastro-intestinale aandoening. Ook bepaalde voedingsmiddelen geven meer aanleiding tot gasvorming zoals bijvoorbeeld alle koolsoorten, uien, bonen en koolzuurhoudende (fris)dranken.

Een maag of dunne darm die zich af en toe eens laat horen, is in de meeste gevallen dus niets om je zorgen over te maken. Die borborygmen zijn het signaal dat je darmen goed werken, maar ze zijn wel heel vervelend als ze zich voordoen in een stille omgeving waar andere mensen aanwezig zijn …

Bronnen:
Gezondheidsnet.nl
‘Fabels en feiten over voeding en gezondheid’ van Eric De Maerteleire - Manteau

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram