Vooral wildere natuur goed voor ons gemoed

123-natuur-zon-lucht-hooik-planten-04-17.jpg

nieuws

We beseffen allemaal wel dat het goed is voor ons welzijn om regelmatig in een groen gebied te vertoeven. Maar Amerikaanse wetenschappers toonden nu aan dat het soort natuuromgeving ook van belang is. Vooral zones met wildere natuur blijken een heilzaam effect te hebben op onze mentale gezondheid.

Steeds meer mensen wonen in een stedelijke omgeving en snakken naar een stukje groen om te ontsnappen aan de dagdagelijkse drukte en weer voeling te krijgen met de natuur. Degenen zonder tuin hebben vaak tenminste wel een klein parkje dichtbij en ook groendaken duiken steeds vaker op. Maar dat soort aangelegde groenzones kan wel niet dezelfde voordelen bieden als een omgeving met wildere natuur, toont onderzoek van de University of Washington, recent verschenen in het blad Frontiers in Sustainable Cities.

Betekenisvoller contact

De aanleiding voor de studie was een vraag van de adviesraad van het Discovery Park, het grootste stadspark in de Amerikaanse stad Seattle, die eens duidelijk wou weten welke elementen van het grootste belang waren voor bezoekers aan het park. De universiteitswetenschappers stelden daarop een peiling op, die werd ingevuld door zo’n 320 bezoekers.

De zones in het park met een relatieve ‘wildernis’ bleken enorm geapprecieerd te worden. Ze zorgden onder meer voor een betekenisvoller contact met de natuur en voor ervaringen gelinkt aan een positieve gemoedstoestand. De gewaardeerde wilde zones werden onder meer gekenmerkt door een grote biodiversiteit, oude grote bomen, open ruimtes, weidse uitzichten en in het algemeen het gevoel om voor even op zichzelf de beschaving te kunnen ontvluchten.

Lees ook: Waarom vrouwen meer last hebben van een ochtendhumeur

De bezoekers genoten er onder andere van om dieren in hun relatief wilde habitat aan te treffen, langs het water te wandelen, uit te kijken over een uitgestrekt vergezicht en een pad te volgen. Een concreet voorbeeld was het observeren van een Amerikaanse zeearend, een dier dat je logischerwijs niet in een klein stadsparkje kan aantreffen.

Nabootsen van ervaringen

Natuurlijk is het voor de meesten onder ons niet mogelijk om op dagdagelijkse basis de ‘wilde’ natuur in te trekken. Maar eens je beseft welk soort ervaringen je moreel opkrikken, kun je ze als het ware nabootsen op plaatsen in je nabije omgeving. Zo kan het je nog steeds goed doen om tijdens de middag je lunch te eten vlakbij bv. een vijver of fontein. De wetenschappers hopen dat hun inzichten ook in acht genomen worden bij het ontwerpen of vernieuwen van parken en ander stedelijke natuurgebieden.

Lees ook: Er is een kleur voor elk humeur

Bronnen:
www.washington.edu
www.zmescience.com

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram