Elke dag een spuitje om te vermageren?
nieuws
Het Europees Geneesmiddelenbureau (European Medicines Agency, EMA) heeft een positief advies gegeven voor een nieuw afslankmiddel op basis van liraglutide (Saxenda). Dit geneesmiddel is in België nog niet op de markt.
Liraglutide is een hormoon dat je sneller een verzadigd gevoel geeft. Een vergelijkbaar product wordt al wel gebruikt voor de behandeling van type 2-diabetes.
Volgens professor Van Gaal van de obesitaskliniek van het UZA is dit geneesmiddel een doorbraak in de strijd tegen obesitas. Hij experimenteert al een jaar of vijf met dit product en het haalt mooie resultaten. "Gemiddeld zitten we aan 8 à 10 procent gewichtsverlies, maar er zijn er ook die tot 17 procent verloren. Dit is een goede zaak voor mensen met obesitas, want wie nu geen BMI van 40 of diabetes heeft, komt niet in aanmerking voor een chirurgische ingreep zoals een gastric bypass. Wat voor hen restte als wapens tegen obesitas, was een vetremmer met bijwerkingen, of een gezonde levensstijl. Al is een gezonde levensstijl ook noodzakelijk voor wie Saxenda neemt. 'Wie blijft eten en drinken zoals vroeger, zal zich ongemakkelijk voelen en braakneigingen hebben. Een nevenwerking die sowieso mogelijk is de eerste weken, maar die verdwijnt als je normaal eet.' Volgens Van Gaal is dit product een voorbode voor een nog betere aanpak van obesitas. 'Dit is een lichaamseigen hormoon dat je elke dag moet injecteren, zoals diabetespatiënten die een spuitje moeten zetten. Er zijn al onderzoeken om dit hormoon te combineren met nog één of twee andere, voor een gewichtsverlies van 20 procent. Zo rijden we stilaan de kloof dicht met de chirurgie, waarmee je tot 30 procent gewichtsverlies hebt.'
Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) is veel minder enthousiast. Volgens het BCFI is het gebruik van liraglutide in de aanpak van obesitas beperkt. In de klinische studies bedroeg het gewichtsverlies na één jaar nauwelijks 4% meer dan met placebo. De langetermijneffecten van liraglutide zijn niet bekend en, zoals met de andere geneesmiddelen gebruikt bij obesitas, is gewichtstoename te vrezen bij stoppen van de behandeling. De ongewenste effecten van liraglutide zijn voornamelijk gastro-intestinale last, vooral misselijkheid.
Saxenda, dat elke dag moet ingespoten worden, wordt voorgesteld als aanvulling aan dieetmaatregelen en fysieke activiteit, bij volwassenen met BMI = 30 kg/m2, of met BMI = 27kg/m2 die ook leiden aan andere risicofactoren zoals type 2-diabetes, arteriële hypertensie, hypercholesterolemie of obstructieve slaapapneu. Het middel zal enkel op voorschrift verkrijgbaar zijn en onder medische begeleiding.