- dossierSymptomen van hoofd-halskanker: pijn, zwelling, slikproblemen
- nieuwsWat zullen de meest voorkomende en meest dodelijke types kanker zijn in de nabije toekomst?
- dossierEierstokkanker: symptomen en overlevingskans
- dossierBorstkanker bij mannen: symptomen en overlevingskans
- dossierWat zijn de symptomen van nierkanker?
Kan aspirine kanker voorkomen?
nieuws
Een nieuwe Amerikaanse studie bevestigt dat een dagelijks aspirientje het risico op kanker kan verminderen. De studie, die nog steeds loopt, volgde 100.000 mensen gedurende 10 jaar. De voorlopige resultaten verschenen in het Journal of the National Cancer Institute. Mensen die dagelijks een lage dosis aspirine (75 mg) slikten hadden gemiddeld 16% minder kans om te overlijden door kanker in vergelijking met mensen die geen aspirine slikten. Bij mannen komt dit neer op 103 minder kankerdoden per 100.000, bij vrouwen op 42 minder doden. Het effect was het grootst bij maag- en darmkankers.
Eerder dit jaar verscheen in het Britse vakblad The Lancet drie studies van de Universiteit van Oxford die tot gelijkaardige besluiten leidde. Uit het onderzoek in Oxford blijkt dat de kans op kanker met 25% daalt en de sterfte door kanker met 37 % bij mensen die 5 jaar lang dagelijks een lage dosis aspirine (75 mg) innemen omwille van een probleem met hun hart of bloedvaten. Het risico op darmkanker zou zelfs tot 50 % dalen bij die mensen. Het risico op uitzaaiingen zou ook kleiner zijn, vooral bij darmkanker en in mindere mate bij borst-, long- en prostaatkanker.
De onderzoekers stippen echter aan dat er nog geen oorzakelijk verband bewezen tussen het gebruik van aspirine en die vermindering van het kankerrisico. Het zou bijvoorbeeld mogelijk zijn dat door het aspirinegebruik sneller kleine bloedingen optreden in de kwaadaardige darmpoliepen zodat ze vlugger worden ontdekt. Verder en langduriger onderzoek is dus nodig om echte conclusies te trekken.
Er bestaan bovendien risico’s aan aspirinegebruik, zoals het ontstaan van een maagzweer en op bloedingen, eventueel een inwendige bloeding.