Dik als kind: mobiliteitsproblemen op latere leeftijd

nieuws Mensen die op jonge leeftijd te zwaar waren, maar dat overgewicht later weer zijn kwijtgeraakt, hebben gemiddeld tweemaal zoveel kans om als oudere slecht ter been te raken als mensen die hun hele leven slank zijn geweest. Het risico op dergelijke mobiliteitsproblemen is bij mensen die afvielen nauwelijks minder groot dan van mensen die hun hele leven te dik bleven. Het afvallen heeft daar dus weinig effect op. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het American Journal of Epidemiology.
De onderzoekers volgden ruim 2.800 personen van gemiddeld 74 jaar oud die op jonge leeftijd overgewicht of zelfs obesitas hadden gehad.
Ze baseerden zich daarbij op het gewicht dat mensen zich herinnerden uit het verleden en corrigeerden die gegevens op basis van eerdere studies naar de nauwkeurigheid van dat ‘herinnerde’ gewicht – die was ruim 80 procent. De ouderen schatten hun huidige gewicht zelfs in met een nauwkeurigheid van 98 procent.
De onderzoekers volgden deze mensen zeven jaar lang, waarbij ze elk half jaar hun mobiliteit testten, door vast te stellen of deze mensen vierhonderd meter konden wandelen en tien traptreden konden beklimmen zonder te rusten, of dat dit hun niet lukte.
In het onderzoek is niet gekeken of mensen die als kind dik waren en daarna zijn afgevallen, ook nog steeds een grotere kans hebben op diabetes en hart- en vaatziekten.
Om die redenen afvallen kan dus wel degelijk gunstig zijn.

Dat dikke jongeren op latere leeftijd vaker gezondheidsproblemen hebben, was al bekend. Er bestaat een directe relatie tussen overgewicht gedurende de jeugd en het optreden van diabetes, hart- en vaatziekten en mobiliteitsproblemen op latere leeftijd.
Het is echter voor het eerst dat duidelijk wordt dat overgewicht in de kindertijd een blijvend effect heeft op de mobiliteit op latere leeftijd.
De onderzoekers benadrukken wel dat het onzeker is of het overgewicht zelf de oorzaak is van de latere mobiliteitsproblemen; het kan zijn dat er een onderliggende oorzaak is die zowel overgewicht als mobiliteitsproblemen veroorzaakt, zoals gebrek aan lichaamsbeweging. Ze geven wel aan dat het waarschijnlijk is dat ‘het meedragen van extra gewicht tijdens de jeugd’ overmatige slijtage van pezen en gewrichten veroorzaakt. Dat zou dan ook het cumulatieve effect verklaren.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram