Gezondheidsadviezen werken niet
nieuws
Mensen laten zich geen veranderingen in hun eet- en leefgewoonten opdringen door de overheid, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
In het rapport ‘Een nuchtere kijk op gezond gedrag’ stellen de onderzoekers dat de Nederlandse overheid de prestaties van de eigen bevolking te veel vergelijkt met de prestaties van omliggende landen. Mensen hebben daar geen boodschap aan. Burgers laten zich geen adviezen van bovenaf opleggen door de overheid, concluderen de onderzoekers.
Het preventiebeleid van de overheid is zich de afgelopen jaren steeds meer gaan richten op riskante leefgewoonten als roken, ongezond eten, weinig bewegen en het overmatig drinken van alcohol. 'De ontmoediging van het tabaksgebruik is succesvol gebleken, maar de andere vormen van ongezond gedrag, vragen om een ander beleid', stelt het SCP.
Zo is de goed bedoelde publieke actie ‘Eet elke dag twee ons groente en twee stuks fruit’ niet voldoende toegespitst op een bepaalde doelgroep. Ook zouden mensen zich te weinig aantrekken van de zogeheten Balansdag van het Voedingscentrum. De overheid zou zich daarom meer moeten richten op bepaalde doelgroepen, waarbij onderzocht moet worden wat er daadwerkelijk leeft bij de mensen. Volgens het adviesorgaan haalt een discussie meer uit dan sancties die van bovenaf worden opgelegd.
Daarnaast moet de rol van het bedrijfsleven niet worden onderschat. De onderzoekers wijzen erop dat de marktsector burgers vaak beter weet te bereiken als het gaat om de keuze voor gezond leven. Zo gaat de overheid voorbij aan de enorme populariteit van de fitnessbranche. Het kabinet zou zich behalve op sportverenigingen ook op fitnessinstellingen kunnen richten.