Langer leven door minder eten
nieuws
Een caloriearm dieet beschermt tegen verouderingsziekten, zo blijkt uit een nieuw onderzoek bij mensen aan de Washington University in St. Louis. Tot nu toe werden dit soort onderzoeken haast uitsluitend bij proefdieren uitgevoerd. Achttien mensen van 35 tot 82 jaar deden mee aan het onderzoek en aten zes jaar lang gemiddeld 1700 calorieën per dag.
Een vergelijkbare controlegroep at 2100 calorieën of meer.
Het calorie-arm dieet bestond uit groenten, fruit, granen, noten, melkproducten en verantwoorde eiwitten en vlees. Verzadigde vetzuren (geharde vetten en sommige dierlijke vetten), frisdranken en andere suikerrijke produkten, werden gemeden.
Alle risicofactoren voor de belangrijkste doodsoorzaken in de westerse wereld, daalden sterk. Ze hadden minder 'slecht' cholesterol in hun bloed, meer ‘goede cholesterol, minder tekenen van aderverkalking en lagere insulineniveaus. Na het rigoreuze dieet bestond hun lichaam nog maar uit 9 procent vet, minder dan bij de controlegroep (24 procent) en zelfs minder dan bij lopers die wekelijks meer dan 80 kilometer lopen (12 procent).