Thee goed voor hart en botten
nieuws
Thee is goed voor hart en botten, zo blijkt uit twee recente studies.
Wie minstens twee kopjes thee per dag drinkt, zou veel minder risico lopen om te sterven na een hartaanval, zo stelt een Amerikaanse studie die verscheen in Circulation, het tijdschrift van de American Heart Association.
Mensen die meer dan twee tassen thee per dag dronken, hadden 44% meer overlevingskansen na een hartaanval dan niet-theedrinkers.
De studie vroeg 1900 patiënten die herstelden van een hartaanval naar hun theedrinkgedrag, en volgden hen gedurende 4 dagen. De kans op overlijden en op een tweede hartaanval, was veel lager bij de theedrinkers.
De onderzoekers wijten de gunstige invloed van thee aan de aanwezigheid van flavonoiden in de theebladeren. Flavonoiden zijn anti-oxidantia die een ontspannende werking hebben op de bloedvaten zodat het bloed gemakkelijker kan doorstromen, en die waarschijnlijk ook de negatieve effecten van LDL-cholesterol kunnen neutraliseren.
De gunstige effecten van thee werden vastgesteld zowel bij groene als zwarte thee, maar niet bij kruidenthees.
Een tweede studie van de National Cheng Kung University Hospital in Taiwan ontdekte dat mensen die gedurende lange periode regelmatig thee drinken gemiddeld een sterker botgestel hebben dan mensen die geen thee drinken. De botdichtheid lag tot 5% hoger dan bij niet-theedrinkers.
Dit zou dan weer kunnen te maken hebben met de hoge concentratie fluor in thee, vooral in groene thee. Ook de flavonoiden en bepaalde estrogeen-achtige stoffen in thee zouden bijdragen aan dit botversterkend effect. Niet zoeer de hoeveelheid thee die iemand drinkt, maar wel de duurtijd van het theedrinken lijkt een beslissende factor. De effecten waren het sterkst bij mensen die meer dan tien jaar wekelijks minstens eenmaal thee dronken. Bij mensen die minder dan 5 jaar geregeld thee dronken, werden geen verschillen vastgesteld.
Bron: Circulation, 13 mei 2002
Archives of Internal Medicine, 13 mei 2002