Hoe kan je verschillende groenten en fruit best bewaren?
dossier
Lees ook: Groenten en fruit: hoe vers is vers?
Ethyleenproductie: Sommige vruchten, zoals tomaten, rijpe appelen en kiwi's, produceren veel ethyleen, een natuurlijk rijpingshormoon dat andere groenten en fruit (vooral koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons) sneller kan doen bederven. Bewaar deze daarom apart. Gesneden groenten: Gebruik gesneden groenten bij voorkeur dezelfde dag om verlies van vitaminen en versheid te minimaliseren. Voorverpakte groenten: Houd rekening met de houdbaarheidsdatum op de verpakking en bewaar ze volgens de aangegeven instructies. Lees ook: Zijn voorgesneden groenten even gezond als verse groenten? |
Bewaren in de koelkast (3-7°C)
Bewaar deze producten bij voorkeur in de groentelade en/of op de twee hoogste rekken van de koelkast.
Groenten
Fruit
Lees ook: Eieren bewaren: in de koelkast of niet?
Bewaren in een koele berging (8-15°C)
Voor groenten die in een koele berging worden bewaard, is een goed geventileerde en donkere ruimte ideaal om bederf te voorkomen.
Groenten
Fruit
Lees ook: Is het schadelijk als je kind geen of te weinig groenten eet?
Bewaren op kamertemperatuur (vanaf 12°C)
Groenten
Fruit
Lees ook: Welke snijplank is best: een houten of plastic snijplank?
Hoelang kan je groenten bewaren?
Hoe lang je verse groenten kunt bewaren is afhankelijk van de soort. Hoe verser je ze gebruikt, hoe beter. Hoe langer je groenten en fruit bewaart, hoe meer vitaminen er verloren gaan.
- bladgroenten: 1 tot 2 dagen
- sperziebonen, wortelen en broccoli: 3 tot 5 dagen
- aubergines, courgettes, paprika's en winterwortels: 5 tot 7 dagen
- witloof en bloemkool: 7 tot 10 dagen
- komkommer en tomaten: 1 tot 2 weken
Gesneden groenten gebruik je best nog dezelfde dag. Bij voorverpakte groenten geldt de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
Lees ook: Mag je spinazie opnieuw opwarmen?
Bronnen:
https://www.nice-info.be
https://www.voedingscentrum.nl