Buitenshuis eten is slecht voor de lijn

nieuws Wie buitenshuis eet, heeft een goede kans dat hij meer calorieën en vet naar binnen krijgt, en minder micronutriënten zoals vitamine C, ijzer en calcium. En er wordt steeds meer buitenshuis gegeten. Dat besluiten onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in het vakblad Obesity Reviews na onderzoek van meer dan zevenduizend studies.

De jongste decennia eten en drinken we steeds meer buitenshuis: in school- en bedrijfsrestaurants, aan automaten, bij vrienden, ergens langs de weg, in broodjeszaken en frituren. Jongeren halen soms de helft van hun energie-inname buitenshuis. Hoe hoger de socio-economische status, hoe meer de mensen buitenshuis aten – maar ook hoe gezonder ze aten.

In de VS, waar fast food de belangrijkste caloriebron is, haalden mannen een kwart van hun energie buitenshuis (vrouwen 15%). In Spanje, waar vooral buitenshuis gegeten wordt in restaurants, was dat slechts half zoveel. In Noord-Europa, waar de bedrijfskantine de belangrijkste bron is, zaten de cijfers tussen 15% en 33%. In Kenia, waar vooral aan stalletjes langs de straat gegeten wordt, haalden mannen 20% van hun energie buitenshuis. Een derde van de Belgische bevolking ouder dan 15 jaar haalt meer dan een kwart van haar dagelijkse energie buitenshuis; die groep eet ook nog eens minder groenten en fruit dan gemiddeld.

Wie buitenshuis at, consumeerde gemiddeld meer vet en calorieën, en minder micronutriënten. In de meeste studies was buitenshuis genuttigd voedsel vetter, en vaak ook zouter, dan thuis. Het bevatte meestal minder vitamine A, vitamine C, vezels en calcium. In Europa was buitenshuis eten ook nog eens geassocieerd met meer snoepen.

De vorsers testten ook enkele eenvoudige ingrepen uit in een studentenrestaurant. Ze gaven de studenten bij hun lunch twee porties fruit en een portie groenten gratis. Met het gevolg dat die 80 gram fruit en 108 gram groenten per dag meer aten dan klanten die niets kregen. Bovendien aten ze ook ’s avonds meer groenten.
Met andere woorden: ze zaten dichter bij de aanbevolen hoeveelheden groenten en fruit, en ze hadden een beter eetprofiel, zowel tijdens de lunch als de rest van de dag.

De overheid zou volgens de onderzoekers meer moeten wegen op de kwaliteit en gezondheid van de maaltijden buitenshuis. Maar de helft van de Europese landen heeft niet eens richtlijnen voor hun cateringsector, en als er regels uitgevaardigd worden, wordt hun impact slecht opgevolgd.

Als de overheid aandacht besteedt aan de samenstelling van buitenhuismaaltijden, en de cateringsector in haar voedingsbeleid betrekt, heeft ze de kans om het eetpatroon – en de gezondheid – van grote bevolkingsgroepen te verbeteren


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram