Eiwitrijke voeding, groente-ijsjes of -wraps: zijn de nieuwe trends ook gezonder?

In dit artikel
Eiwitrijke voeding, groente-ijsjes of -wraps: zijn de nieuwe trends ook gezonder?

dossier

Wanneer je de winkel binnenwandelt zie je vaak heel wat nieuwe producten en trends. Ook via reclame op tv, sociale media, de krant … word je overspoeld met nieuwigheden. Brengen deze nieuwe producten dan zo veel meer voordelen met zich mee? En zijn die trends dan ook effectief gezond? Hieronder overlopen we enkele erg populaire producten en trends uit de supermarkt en wat de invloed hiervan is op jouw gezondheid.

Lees ook: Shoppen we gezonder in de online supermarkt?

Lees ook: Gezond ouder worden: wat eten?

Eiwitrijke voeding

Getty_yoghurt_supermarkt_2024.jpg

© Getty Images

Je ziet het vaker en vaker op verpakkingen staan ‘extra proteïnen’, hebben we dit wel nodig? Eiwitten zijn een echte hype meegenomen uit de fitness tot bij ons thuis. Personen die normaal bewegen of licht sporten hebben helemaal geen noodzaak aan extra eiwitten in de voeding. De aanbeveling zegt ons dat 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag voldoende is. Met een normaal eetpatroon kom je hier zeker aan en zit je er zelfs ruim over, want in België wordt er nog altijd heel graag zuivel, vlees, vis en eieren geconsumeerd. Ook personen met een gevarieerd plantaardig voedingspatroon hebben geen nood aan extra eiwitten. Personen die aan krachttraining en/of duursport doen, hebben op zich wel een hogere eiwitbehoefte, maar toch is voor hen ook standaard geen eiwitverrijkte voeding nodig. Door de hogere energie-inname die ze doorgaans innemen, wordt de extra eiwitbehoefte automatisch gedekt. 

Lees ook: Zijn eiwitrepen gezonde snacks?

Lees ook: Is Skyr gezonder dan yoghurt?

Voeding met extra groenten

Naast producten met eiwitten aan toegevoegd, zijn er ook heel wat producten die uitpakken met de toevoeging van extra groenten. Zo heb je bijvoorbeeld groentechips, -pasta, -ijsjes, -wraps … Net zoals bij de eiwitproducten, maakt het toevoegen van groenten het product niet automatisch gezonder. Groente-ijsjes bijvoorbeeld zitten nog altijd boordevol suiker, al bevatten ze heel wat minder calorieën dan een klassieke Magnum. Groentechips bevatten nog steeds veel vet en energie en blijven dus tot de restgroep behoren.

Pasta, wraps of pizzabodems verrijkt met groenten … Steeds de gezondste keuze? Jammer genoeg niet. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van witte bloem en zijn de groenten in praktijk vooral ‘groentepoeder’. Hierdoor blijft het product (relatief) laag in vezelgehalte en is een volkoren variant vaak toch een betere keuze. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Bekijk steeds goed de volledige verpakking en vergelijk met andere producten. De ‘gewone’ groentewrap bevat weliswaar meer vezels dan de ‘gewone’ wrap, maar de wraps met de meeste vezels zijn de volkoren wraps. De volkoren (groente)wrap is hier een goede keuze.

Het is ook goed om te beseffen dat producten waar groenten in verwerkt zijn, niet meetellen bij de dagelijkse aanbeveling van 300 gram groenten per dag. Kies daarom voor rauwe groentefrietjes met dip in plaats van groentechips, maak zelf een waterijsje op basis van groentepuree of voeg extra veel groenten toe aan jouw saus met volkoren spaghetti.

Lees ook: Groentechips, kroepoek, oven baked of naturel: welke chips zijn het gezondst?

Vitaminewater

Vitamine-waters, je hebt ze waarschijnlijk al eens zien staan in de supermarkt. Kleurrijke drankjes, laag in suiker met extra vitaminen aan toegevoegd, maar ook vaak bewaarmiddelen, smaakstoffen en in bepaalde gevallen kleurstoffen. Op het eerste zicht lijkt het misschien een gezond verfrissend drankje. Maar maken de vitamines in het water deze drank echt gezonder? Eigenlijk niet. Met een gezonde levensstijl heb je geen nood aan extra vitaminen. Bovendien worden ze doorgaans verrijkt met vitaminen waar we reeds meer dan genoeg van binnen krijgen en waar we het‘overschot’ gewoon van uitplassen. Bovendien zijn niet alle vitamine-waters volledig suikerarm. Controleer dus steeds goed de verpakking. Zelf al bevatten ze geen suikers, dan nog kan de zoetstof in de dranken de drang naar zoet mee in stand houden. Deze dranken kunnen gewoon water dus zeker niet vervangen en kunnen ten hoogste eens ter afwisseling gebruikt worden. Let dan wel op het suikergehalte.

Lees ook: Hoe geef je water een lekker smaakje?

Verspakketten

Meer en meer supermarkten bieden ook de mogelijkheid aan om maaltijdpakketten te kopen. Hierin zitten bijna alle ingrediënten verpakt die jij nodig hebt om het bijgevoegde recept te maken. Je hoeft ook niks meer af te wegen, want alles zit er met de juiste hoeveelheid in. Vaak zijn dit erg simpele recepten met een flinke portie groenten, waar je meestal een eiwitbron en/of koolhydraatbron moet aan toevoegen. Ideaal dus om een gezonde maaltijd samen te stellen.

Wil je deze maaltijd extra gezond maken?

  • Probeer dan zo vaak mogelijk gebruik te maken van een volkoren koolhydraatbron, zoals volkoren pasta, zilvervliesrijst, quinoa …
  • Maak daarnaast ook zoveel mogelijk gebruik van een vloeibare bereidingsvet zoals olijfolie, maïsolie, vloeibare margarine … Beperk het gebruik van vaste vetstoffen zoals boter, margarine in een wikkel, kokosolie… Kokosolie lijkt misschien een gezonde vetbron, maar deze bestaat minimaal voor 85% uit verzadigde (= ongezonde) vetten.
  • Een derde mogelijkheid om je verspakket nog gezonder te maken is om eventueel nog een extra groente toe te voegen aan jouw maaltijd. Het is aangeraden om minstens 300 gram groenten per dag te eten. Voeg daarom minstens 200 gram groenten per persoon bij de warme maaltijd toe, minstens 100 gram rauwkost bij de lunch of als tussendoortje. Wil je graag soep nemen als groenteportie? Voeg dan zeker 40 gram groenten toe op 100 gram soep.

Lees ook: Is verse groente gezonder dan uit pot of diepvries?

Wanneer je een nieuw product aankoopt in de supermarkt, kijk dan even naar de  ingrediëntenlijst. Ken je de helft van de producten gebruikt in deze lijst niet? Dan zal het product waarschijnlijk ultrabewerkt zijn en is het doorgaans niet zo gezond als het lijkt. Blijf kritisch en laat je niet zomaar (mis)leiden door de eventuele claims op de verpakking.

bron: Diabetes Liga

Laatst bijgewerkt: september 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram