Zegt de geur van een wind iets over je gezondheid?
dossier
Zelfs wie geen last heeft van flatulentie laat al eens een windje. Gemiddeld produceren we zelfs tussen de 15 en 25 winden per dag, want dat hoort nu eenmaal bij de werking van een gezond spijsverteringssysteem. Meestal is het gewoon een luchtje dat uit je lichaam ontsnapt, maar er kan al eens een ferm en onaangenaam reukje aan zitten.
De samenstelling en de geur van een wind worden onder andere bepaald door de
voeding en de darmflora. Bij de afbraak van dierlijke eiwitten (vlees, kip,
eieren…) en zwavelrijk voedsel (broccoli, spruitjes, kolen, uien, knoflook, peulvruchten,
noten, bier, wijn en gedroogd fruit) ontstaat er bijvoorbeeld zwavelgas. Vieze luchtjes kunnen echter ook het gevolg zijn van een verhoogde vezelinname waaraan het darmstelsel eerst een tijdje moet wennen. Ook andere koolhydraten (FODMAPS of Fermenteerbare, Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen) kunnen voor onwelriekende winden zorgen omdat ze pas in de dikke darm worden afgebroken door de bacteriën die er huizen. En uiteraard kunnen ook intoleranties, darmziekten of medicatie (maagzuurremmers, bepaalde pijnstillers, diarreeremmers….) de oorzaak zijn van stinkende windjes. Het gaat dus alle kanten op.
Lees ook: 12 tips om winderigheid te voorkomen
Peter Vandenabeele, professor Moleculaire Biologie aan de Universiteit van Gent, geeft er een interessante toelichting bij: onze lichaamscellen produceren waterstofsulfide (H2S) - beter bekend als de geur van rotte eieren - om hun werking te ondersteunen. Zo helpt waterstofsulfide bijvoorbeeld om beschadigde celdelen af te breken en te vervangen waardoor ze beter beschermd zijn tegen stressfactoren. Waterstofsulfide oefent eveneens een controlefunctie uit op het reactiemechanisme van ons lichaam bij een infectie. Het is zeer belangrijk dat onze lichaamscellen zelf die stof aanmaken omdat ze dan in de juiste hoeveelheid wordt geproduceerd en de juiste plaats in de cellen inneemt, waardoor ze haar beschermende activiteiten goed kan uitvoeren. Hoe gezonder je eet, hoe meer waterstofsulfide of 'zwavelstank' je lichaam zelf aanmaakt. Een ongezond voedingspatroon, zoals een teveel aan rood vlees, bevat al heel wat zwavelhoudende aminozuren en weerhoudt je lichaam ervan om zelf die zuren aan te maken.
In die context is een wind met een zwavelgeur dus een teken dat je lichaam veel waterstofsulfide aanmaakt en dat het gezond is, maar in bepaalde gevallen kan een dergelijke geur ook wijzen op een gezondheidsprobleem.
Bronnen:
Een stinkende scheet komt (soms) uit een gezond lichaam | Radio 1
Laatst bijgewerkt: juli 2024
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.