Lege calorieën
dossier
De voedingsdriehoek toont je wat je elke dag nodig hebt om gezond te blijven. Het topje van de voedingsdriehoek, een afzonderlijk zwevend gedeelte met de naam restgroep, vormt hierop een uitzondering. Het groepeert alle voedingsmiddelen die vaak lekker zijn maar strikt genomen niet bijdragen tot een gezonde voeding. Wat is er dan verkeerd met deze voedingsmiddelen? Niets, behalve dat ze meestal alleen maar energie of calorieën leveren – en daar nemen we in onze Westerse welvaartsmaatschappij vaak allemaal al te veel van - in de vorm van vet, suiker of alcohol, en weinig of geen essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Daarom worden zij ook “lege calorieën” genoemd.
Hoewel de voedingsmiddelen uit de restgroep perfect kunnen worden gemist vanuit gezondheidsoogpunt, kunnen we ze toch moeilijk volledig wegdenken uit ons dag- of weekmenu: een glas wijn bij de zondagse maaltijd, een pintje op café samen met vrienden, een gebakje op de koffieklets, een stukje chocolade tijdens een moment van rust, …
Zolang je je aan de volgende voorwaarden houdt, is er geen bezwaar tegen het gebruik van producten uit de restgroep.
• Je houdt je aan de 3 sleutelprincipes van een goede voeding:
- evenwicht: je neemt meer uit de grote groepen van de voedingsdriehoek en minder uit de kleine
- gematigdheid: “te veel” van een bepaald voedingsmiddel is nooit goed
- variatie binnen elke voedingsgroep.
• Je vervangt voedingsmiddelen uit de essentiële voedingsgroepen niet systematisch door producten uit de restgroep. Wie alleen maar calorieën telt en bijvoorbeeld regelmatig een pakje frieten eet in plaats van een klassieke warme maaltijd met veel groenten zal uiteindelijk bedrogen uitkomen en op termijn voedingstekorten vertonen.
• Je maakt er geen gewoonte van de hele dag door te proeven van producten uit de restgroep maar je trakteert er jezelf slechts af en toe op.
• Je houdt je gewicht op peil.
Welke producten zitten in de restgroep?
• zoetigheden (bv. suiker, choco, chocolade, stroop, honing, confituur, sorbet, enz.)
• suikerrijke dranken (bv. frisdranken, energiedranken, alcoholvrij bier,...)
• alcoholbevattende dranken (bv. bier, wijn, zogenaamde sterke dranken)
• snoep, koek, gebak (allerhande)
• desserts rijk aan vetten en toegevoegde suikers (allerhande)
• zoute snacks (bv. chips, aperitiefkoekjes, hamburger, enz.)
• gefrituurde gerechten (bv. frieten, kroketten, enz.)
• sauzen (bv. mayonaises, vinaigrettes, dressings, roomsauzen)
Lees ook: De Voedingsdriehoek: de basis van elk voedingsadvies