Nieuwe voedingsdriehoek is milieuvriendelijk
nieuws
De voedingsexperts van de Vlaamse regering hebben recent een nieuwe versie van de voedingsdriehoek gelanceerd, waarbij meer rekening gehouden wordt met de milieuvriendelijkheid van ons voedingspatroon. De belangrijkste boodschap: wat goed is voor onze gezondheid, is meestal ook goed voor de planeet. De experts geven zeven concrete tips mee.
De vorige update van de voedingsdriehoek, opgemaakt door het Vlaams Instituut Gezond Leven, dateert van 2017. Toen werd de milieu-impact van onze voeding al enigszins opgenomen, maar dat luik kreeg in de nieuwe versie een prominente plaats. Het instituut werkte hiervoor samen met het Departement Omgeving van de Vlaamse regering, analyseerde de wetenschappelijke literatuur en riep de hulp in van de nodige specialisten.
Hoofdlijnen behouden
De nieuwe voedingsdriehoek houdt bij haar aanbevelingen onder meer sterk rekening met broeikasgasemissies, watergebruik, landgebruik, vervuilende uitstoot in lucht, water en bodem en gevolgen voor de biodiversiteit. Daarbij keken de experts naar de impact van zowel de productie, verwerking en het transport.
Er waren echter geen drastische omwentelingen nodig, want de aanbevelingen voor een gezond eetpatroon stemmen erg goed overeen met die voor een milieubewuste voeding. De hoofdlijnen kunnen daardoor behouden blijven. De experts raden aan om in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding te eten, om ‘lege calorieën’ (zoals snoep en frisdrank) links te laten liggen en om voedselverlies te vermijden en je consumptie te matigen.
Minder rood en bewerkt vlees
In de nieuwe versie geven de experts ook zeven concrete tips mee. Zo stelt men dat je niet alleen meer fruit en groenten zou moeten eten, maar dat je daarbij ook best kiest voor seizoensgebonden producten. Koop dus liever geen aardbeien in de winter. De experts vragen eveneens om vaker peulvruchten, volle granen en noten op het menu te zetten.
Wat vlees betreft, hoeft heus niet iedereen vegetariër of veganist te worden, maar je mindert toch best je vleesconsumptie en één vleesloze dag per week is echt wel een aanrader. Als je toch vlees eet, is het een goed idee om te kiezen voor gevogelte en niet voor rood en bewerkt vlees. Vis eten is positief, maar hou het bij een tot twee porties per week, want overbevissing is een ernstig probleem.
Lees ook: Is vlees kankerverwekkend?
Nadelen van lege calorieën
Wat ‘lege calorieën’ betreft: deze voedingsmiddelen zijn niet alleen slecht voor onze gezondheid, maar de productie ervan gaat ook vaak gepaard met energie-intensieve bewerkingsstappen die slecht zijn voor het milieu. Ook de gebruikte ingrediënten, zoals palmolie en geraffineerde suiker, hebben dikwijls een zware impact op onze omgeving. Specifiek wat frisdrank betreft, stippen de experts aan dat water uiteraard het beste alternatief is, maar dat je dan wel liefst kraantjeswater drinkt. Want de verpakkingen en het transport van flessenwater zijn nadelig voor onze planeet.
Goede balans
Ten slotte onderstreept de nieuwe voedingsdriehoek het belang van voedselverlies te vermijden en niet meer te eten dan je lichaam nodig heeft. Daarom is het een goed idee om een weekplanning te maken en niet meer te kopen dan wat er op je boodschappenlijstje staat. Zo voorkom je niet alleen overschotjes, maar zal je ook minder geneigd zijn om te overeten.
Uiteraard vormt dit nieuwe advies geen strak keurslijf. Het gaat er volgens de voedingsexperts vooral om een goede balans te vinden. Genieten van voeding is essentieel en af en toe eens uit de bocht gaan moet zeker kunnen.
Lees ook: Word je dik als je 's avonds nog veel eet?
Lees ook: Overgewicht verhoogt het risico op kanker
auteur:
Andy Furniere,
gezondheidsjournalist