Suikervrij eten: voordelen en tips

dossier

Een suikervrij dieet beperkt toegevoegde suikers. Die zitten niet enkel in duidelijk suikerhoudende voedingsmiddelen zoals snoep en frisdrank, maar ze zitten ook verborgen in voedingsmiddelen zoals pastasaus. In extremere versies van een suikervrij dieet moet je ook voeding vermijden met natuurlijke suikers zoals fruit en groenten. Dat raden experten echter af, aangezien zo’n dieet niet als gezond en evenwichtig wordt beschouwd.

Lees ook: Wanneer is suiker wél gezond?

Hoe herken je suiker in voeding?

Getty_yoghurt_winkel_supermarkt_2024.jpg

© Getty Images

Suiker verbergt zich onder verschillende namen in voedingsmiddelen. Als je een van de volgende stoffen ziet op de ingrediëntenlijst, bevat het voedingsmiddel toegevoegde suikers: glucose, maltrose, sacharose, dextrose, fructose, lactose, melasse, agave, stropen, zoals maïs, rijst, mout en esdoorn, vruchtensapconcentraat en maltodextrine.

Kunstmatige zoetstoffen kunnen een alternatief bieden voor suiker omdat ze weinig tot geen calorieën bevatten, al is er wat controverse rond. Voedingsdeskundigen zijn het er doorgaans over eens dat je bij een suikervrij dieet het best toegevoegde suikers elimineert door je te richten op volwaardige voedingsmiddelen in plaats van suiker te vervangen door caloriearme zoetstoffen.

Lees ook: Hoe kan je verborgen suikers herkennen?

Suikervrij eten: lijst van voedingsmiddelen

Een suikervrij dieet legt de nadruk op vruchten en groenten, magere eiwitten en volwaardige granen, en schrapt voedingsmiddelen die toegevoegde suikers bevatten. Voedingsmiddelen die men aanraadt in een suikervrij dieet:

  • Mager eiwit (kip, rundvlees rundsvlees, zalm, heilbot, garnalen)
  • Donkere bladgroenten (spinazie, boerenkool, snijbiet, rucola)
  • Groenten (broccoli, bloemkool, spruitjes, paprika, aubergine, wortelen)
  • Hele vruchten (grapefruit, sinaasappels, bosbessen, frambozen, bramen)
  • Volle granen (quinoa, boekweit, rogge, bruine rijst)
  • Peulvruchten (zwarte bonen, linzen, kikkererwten, sojabonen)
  • Gezonde vetten (avocado's, walnoten, amandelen, cashewnoten, chiazaad, lijnzaad, olijfolie)
  • Zuivelproducten (melk, feta, parmezaanse kaas, ongezoete yoghurt en kwark)
  • Eieren

Lees ook: Zijn brood, pasta en aardappelen dikmakers?

Voordelen van suikervrij eten

Een suikervrij dieet heeft heel wat voordelen:

  • Het is goed voor je gezondheid. Wie te veel suiker eet, loopt meer risico op chronische ziekten zoals obesitas, diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hartziekten en een hogere ontstekingsgraad in je lichaam. Een suikervrij dieet zal het risico op deze ziekten verkleinen.
  • Het is een duurzame en realistische manier om gewicht te verliezen, in tegenstelling tot diëten die snel gewichtsverlies claimen. Deze diëten zijn meestal niet gebaseerd op gezonde voedingsgewoonten, waardoor het gewicht er snel weer bijkomt als je normaal begint te eten.
  • Omdat er geen vaste regels zijn voor een suikervrij dieet, hangt wat je eet af van je persoonlijke voorkeuren en budget. Je kan je dieet dus aanpassen aan je levensstijl.
  • Het is heel eenvoudig om te volgen. Er is maar één regel: toegevoegde suikers vermijden.

Lees ook: Zijn lightproducten gezond? De voor- en nadelen op een rij

Tips bij een suikervrij dieet

  • Start geleidelijk aan. Verminder eerst je suikerinname en laat je smaakpapillen eraan wennen, in plaats van helemaal cold turkey te gaan.
  • Lees voedseletiketten. In veel producten in de supermarkt, zoals crackers, brood en bonen in blik, zitten verborgen suikers.
  • Suiker uit je dieet verwijderen betekent niet dat je voeding geen smaak meer hoeft te hebben. Gebruik kruiden en andere natuurlijke ingrediënten om wat variatie toe te voegen aan je maaltijden. Doe bijvoorbeeld een kaneelstokje of vanille in je kopje koffie of in natuuryoghurt.
  • Suiker zit niet enkel in eten maar ook in drankjes waarvan je het misschien niet meteen verwacht, zoals tonic, gearomatiseerde thee of droge wijn.

Lees ook: Wat is het beste dieet?

Bronnen:
https://www.diabetesfonds.nl
https://www.healthline.com
https://www.verywellfit.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram