Vlaamse man 12 cm groter in 100 jaar
nieuws
De gemiddelde Europese man was in 1980 11 centimeter groter dan in 1870. Dat blijkt uit een studie die verschenen is in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Oxford Economic Papers. De wetenschappers hebben de gegevens vergeleken van de lengte van 21-jarige mannen van 1870 tot en met 1980 uit 15 Europese landen. De gemiddelde 21-jarige man mat 167 cm in 1870. 110 jaar later, in 1980, was dat opgelopen tot 178 cm. Momenteel zou dat iets meer dan 179 cm zijn, dus 12 cm meer dan 140 jaar geleden.
Het is al langer bekend dat wij gemiddeld een pak groter zijn dan onze voorouders. Opvallend in dit onderzoek is de vaststelling dat, behalve in Zuid-Europa, de grootste groeispurt plaatsvond tijdens het interbellum, tussen beide wereldoorlogen midden in de economische crisis van de jaren ‘30. Na de Tweede Wereldoorlog is de Europeaan nog een beetje gegroeid, maar niet meer zo sterk als tijdens het interbellum, behalve dan in Nederland.
De belangrijkste factor om die groeispurt te verklaren is volgens de wetenschappers de verminderde ziektedruk die zich o.m. vertaalt in minder kindersterfte. Dat heeft dan weer te maken met factoren zoals verbeterde hygiëne, betere gezondheidszorg, betere voeding, betere huisvesting enz. Sociale voorzieningen, een hoger inkomen, een betere scholing en kleinere gezinnen zouden in beperkte mate hebben bijgedragen.
Op basis van hun gegevens denken de wetenschappers dat we niet zo snel zullen blijven groeien, want onze levensomstandigheden evolueren niet meer zo snel als de voorbije honderd jaar.