Gerelateerde artikels
Waarom een goed ontbijt belangrijk is
dossier
Een flink ontbijt is noodzakelijk om je gedurende de voormiddag een maximaal prestatievermogen te garanderen, zowel op intellectueel als op lichamelijk vlak. Door het weglaten van het ontbijt ontstaat er dikwijls een appelflauwte in de voormiddag.
Toch wordt er vaak niet ontbeten. Gevolg: verminderde concentratie of een slaptegevoel rond 10 à 11u. Veel mensen grijpen dan naar een zoete en/of vetrijke snack. Dit geeft hen tijdelijk directe werkenergie maar weinig voedingsstoffen.
Lees ook: Tips voor een gezond ontbijt
Broodnodige energie en betere (school)prestaties
’s Morgens energie bijtanken is noodzakelijk om belangrijke intellectuele en/of fysieke prestaties in de voormiddag tot een goed einde te brengen. We halen de energie uit een combinatie van enkelvoudige (bv fruit) en complexe koolhydraten (bv volkoren brood). Dagelijks een volwaardig en goed ontbijt nemen zou leiden tot betere schoolprestaties, een beter concentratievermogen en een verhoogde productiviteit.
Ruim aanbod aan essentiële voedingsstoffen
Daarnaast brengt een gezond ontbijt essentiële voedingsstoffen aan zoals eiwitten, mineralen, vitaminen en voedingsvezels die via andere maaltijden niet altijd in voldoende mate worden aangereikt bijvoorbeeld via typische ontbijtproducten zoals melk en fruit. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid volkoren graanproducten kan bij niet-ontbijters eveneens in het gedrang komen. Je loopt op die manier minder kans op voedingstekorten waardoor je moe, prikkelbaar en rusteloos wordt. Kortom, personen die goed ontbijten hebben doorgaans een betere globale voedingsstoffeninname dan personen die niet of niet goed ontbijten.
Minder kans op overgewicht
Een gezond ontbijt vermindert de drang naar snoepen in de voormiddag. Op het moment dat men rond 11u een appelflauwte voelt aankomen, staat er meestal geen gezond ontbijt klaar. De enige opties zijn dan vaak snoeprepen of andere zoetigheden uit de automaat of van bij de bakker of een snack om de hoek. Zij zullen de ’s morgens uitgespaarde calorieën al snel overcompenseren waardoor men uiteindelijk dus meer calorieën binnenkrijgt en weinig of geen essentiële voedingsstoffen.
Wie ’s morgens niet eet, heeft de neiging om de twee andere maaltijden uit te breiden. De trend om in de plaats van een tweede broodmaaltijd bijvoorbeeld pizza, lasagne of wat pasta te nemen, versterkt dit gevaar nog. Een te zwaar middagmaal kan de concentratie in de namiddag verminderen en een overdadig avondmaal kan een overschot aan calorieën leveren die in de vorm van vetreserves worden opgeslagen. Dit kan uiteindelijk resulteren in een hogere totale en vaak ook onevenwichtige energie-inname dan wanneer men de dag zou beginnen met een goed ontbijt.
Het ontbijt overslaan met de bedoeling om te vermageren is dus geen goed idee! Is je lijn je lief, opteer dan voor een gezond maar licht ontbijt. Dat levert je weinig calorieën op maar wel een goed gevoel van verzadiging waardoor je met de glimlach en zonder snoepen een gezonde lunch tegemoet gaat.
Jong geleerd is oud gedaan
Een gezond ontbijt brengt de kinderen goede voedingsgewoonten bij waar ze nu en later alle baat bij hebben. Ze leren bovendien dat het belangrijk is om regelmaat te brengen in de voeding en de tijd te nemen om te eten. Tot slot is het rustig beginnen van de dag met een goed ontbijt samen met het gezin gewoon gezellig en wapent je beter tegen de stress die een werkdag met zich kan meebrengen.