Voor jou gelezen op De Standaard

Mythe gezondheidseffect rode wijn sneuvelt

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Resveratrol, een antioxidant in rode wijn, werd lang een beschermend effect toegedicht. Wie één glaasje rode wijn per dag drinkt, heeft een lager risico op kanker en op hart- en vaatziekten. Die uitleg blijkt niet te kloppen, zo stellen Amerikaanse onderzoekers.

Uw overlevingskans en risico op een ziekte is helemaal niet afhankelijk van de hoeveelheid resveratrol die u in het bloed hebt. De onderzoekers hebben tussen 1998 en 2009 zo’n 780 Italiaanse 65-plussers in de Chiantiregio bestudeerd. Ze maten de resveratrol in de urine van de ouderen, en legden de data naast de ziektes die de betrokkenen in de loop van het onderzoek kregen.

Een derde van de proefpersonen overleed voor afloop van de studie. Iets meer dan een kwart van de studiedeelnemers kreeg een hart- en vaatziekte, en een kleine 5 procent ontwikkelde kanker. Er was evenwel geen verband te vinden tussen de ziektes of de overlijdens en de hoeveelheid resveratrol die de ouderen in het lichaam hadden.

Andere levensstijl

Volgens Patrick Mullie, professor aan de VUB en gespecialiseerd in de gezondheidseffecten van voeding, bevestigt in de ochtendkrant van De Standaard deze studie nog maar eens dat er weinig aan is van het mythisch effect dat wordt toegeschreven aan rode wijn.

‘Wetenschappers schreven lang een beschermend effect toe aan rode wijn. Want wie rode wijn drinkt, blijkt gezonder en langer te leven dan iemand die alleen bier drinkt. Er moet dus iets in de rode wijn zitten dat goed is voor ons. Velen dachten aan een antioxidant, want die neutraliseert agressieve stoffen die kanker kunnen uitlokken. Dat effect is evenwel nooit bewezen.’

‘Het geheim van wijn zit ergens anders: in de levensstijl van wijndrinkers. Mensen die wijn drinken, eten over het algemeen gezonder en gevarieerder dan bierdrinkers. Ze roken ook minder. Los van de levensstijl beschermen beide dranken, bier en wijn, even goed de gezondheid. De alcohol zelf zit achter het positief effect.’

Binnen de perken

Vrouwen die één glas alcohol per dag drinken en mannen die er twee nemen (bier of wijn), zijn dus over het algemeen beter beschermd tegen hart- en vaatziekten, zegt Mullie.

‘Alcohol doet de goede cholesterol in het bloed stijgen, en de bloedplaatjes zullen minder snel een klonter vormen. Maar dat geldt alleen voor degenen die hun alcoholgebruik binnen de perken houden. Wie veel drinkt, wordt er wel ziek van en geraakt verslaafd.’

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140514_070


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram