Werelddag van het hart: Bereken uw hartleeftijd
nieuws
De hartleeftijdtest is een goede manier om mensen te helpen om hun risico op hart- en vaatziekten correct in te schatten.
De hartleeftijd is een online vragenlijst op basis waarvan het risico op hart- en vaatziekten wordt weergegeven in de vorm van een functionele leeftijd van het hart-vaatstelsel.
Deze Hartleeftijd wordt dan vergeleken met uw werkelijke leeftijd, en kan hoger of lager zijn.
Vroeger kon u deze test uitvoeren op de website www.hartleeftijd.be. Maar als u daarop klikt komt u terecht op een website van Becel. Dat heeft te maken met het feit dat het bij wet verboden is, zonder officiële goedkeuring, medische voordelen met voedingsproducten te claimen.
Op de website van de Britse National Health Service (NHS) kunt u echter een gelijkaardige
HEART AGE test invullen, weliswaar in het Engels.
Risicofactoren
De hartleeftijd is gebaseerd op de zogenaamde de Framingham Risico Score waarmee artsen bij hun patiënten kunnen nagaan hoe hoog het risico is dat ze in de komende tien jaar problemen krijgen aan hun hart en bloedvaten.
De oorspronkelijke test werd uitgewerkt door de Wereldhartfederatie, in samenwerking met het voedingsbedrijf Unilever. De nieuwe Britse Heart Age test werd uitgewerkt door de Universiteit van Oxford, in samenwerking met onder meer de NHS en de British Cardiovascular Society.
De vragenlijst polst naar een aantal risicofactoren. Naast leeftijd en geslacht worden een aantal risicofactoren overlopen:
• gewicht, middelomtrek en lengte;
• rookt u;
• hebt u een hart- en vaatziekte;
• heeft iemand in uw directe familie een hart- of vaatziekte beneden de leeftijd van 60 jaar;
• hebt u atriale fibrillatie gehad;
• hebt u diabetes, reumatoïde artritis of een chronische nierziekte;
• Kent u uw cholesterolwaarde en bloeddruk;
• bent u ooit behandeld voor hoge bloeddruk.
Als u veel risicofactoren hebt, zal uw Hartleeftijd hoger uitvallen dan uw werkelijke leeftijd. Is uw hartleeftijd lager, dan hebt u een betere hartgezondheid dan andere mensen van uw leeftijd.
Samen met uw hartleeftijd krijgt u ook een aantal concrete tips om uw hartgezondheid te verbeteren, bijvoorbeeld cholesterol verlagen, stoppen met roken, vermageren...
Onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam heeft aangetoond dat de hartleeftijd veel beter begrepen wordt en sterker beklijft bij mensen met een risico op hart- en vaatziekten dan een risicopercentage op hart- en vaatziekten, en er ook beter in slaagt om mensen duidelijk te maken dat het verstandig is hun leefstijl te verbeteren.
U kunt de hartleeftijd test
hier uitvoeren.
Laatst bijgewerkt: september 2017
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.