Gerelateerde artikels
Zes jaar langer leven door gezond leven
nieuws
Mensen die op middelbare leeftijd niet roken en geen hoge bloeddruk of overgewicht hebben, worden gemiddeld negen jaar later ziek en leven ongeveer zes jaar langer dan ongezonde leeftijdsgenoten. Daarnaast zijn ongezonde mensen langer ziek tijdens hun leven. Dat publiceren onderzoekers van het Erasmus MC in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS Medicine.
De studie gebruikte gegevens van ruim 9000 personen, vastgelegd over de periode 1990-2012, en bekeek zes ziektes die wereldwijd de oorzaak zijn van de meeste langdurige handicaps en vroegtijdig overlijden: kanker, beroerte, degeneratieve hersenziekten (dementie), hart- en vaatziekten, diabetes en chronische longziekten.
Uit het onderzoek blijkt dat 90 procent van de gezonde 45-plussers later in zijn of haar leven aan een van deze ziekten lijdt. Een derde van hen lijdt op latere leeftijd aan meerdere ziekten.
- Roken, een hoge bloeddruk en overgewicht zijn drie grote risicofactoren voor het krijgen van één of meerdere van deze ziektes. Wanneer een persoon niet rookt, niet te zwaar is en een gezonde bloeddruk heeft, wordt deze gemiddeld negen jaar later geconfronteerd met één van de ziektes dan mensen die wel roken, een te hoge bloeddruk en- overgewicht hebben. Ruim een kwart van de mensen met een ongezonde leefstijl krijgen als eerste een cardiovasculaire ziekte. Van de personen die gezond leven, is die kans bijna 10 procent lager.
- Van alle mensen met drie risicofactoren krijgt 97 procent één van de ziekten. Zonder die risicofactoren: 90 procent. Alleen wel een stuk later: wie goed scoort op de risicofactoren, krijgt zijn eerste chronische ziekte pas een jaar of twee voordat de patiënten met risicofactoren aan de jaren eerder opgelopen ziekten doodgaan.
- Bij mensen die gezond leven merkt men een daling van diabetes, longziekten en hartaandoeningen, maar uiteindelijk later in het leven een stijging van het risico op dementie. Bij ongeveer een vijfde van de gezond levende mensen is dementie vaak de eerste ziekte waardoor ze getroffen worden; bij een ongezonde leefstijl is dat veel lager: 4 procent. Hoe opmerkelijk dit ook lijkt, de oorzaak ligt voor de hand: gezond levende mensen worden later in het leven ziek en met het stijgen van de leeftijd neemt de kans op dementie toe.
- Ook zijn er opvallende verschillen in de leeftijd waarop deze ziekten zich voor het eerst openbaren bij mannen en vrouwen. Mannen hebben een grotere kans om deze ziekten op iets jongere leeftijd te ontwikkelen dan vrouwen. Verder is er een andere verdeling van ziekten tussen mannen en vrouwen. Mannen krijgen vaker als eerste een hartziekte, terwijl vrouwen een hoger risico hebben op neurodegeneratieve aandoeningen.
Bronnen