Meer chronisch zieken vaccineren tegen seizoensgriep.

nieuws Slechts 20% van de chronisch zieken jonger dan 65 jaar wordt vandaag gevaccineerd tegen seizoensgriep. De meest efficiënte manier om het aantal ziekenhuisopnames door deze soort griep te verminderen is het meer vaccineren van deze chronisch zieken, zegt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in een studie. Mensen van 75 jaar en ouder worden in ons land wél goed gevaccineerd (meer dan 70 %). Dit wordt het beste behouden of indien mogelijk zelfs nog verhoogd, maar het is niet duidelijk of dit het aantal sterfgevallen bij deze mensen zal verminderen.

Seizoensgriepen kunnen in de winter een grote ziektelast veroorzaken. Een griep zonder complicaties veroorzaakt vooral koorts, spierpijn en een droge hoest. Maar ze kan ook een longontsteking en een ziekenhuisopname tot gevolg hebben, vooral bij oudere mensen en jonge kinderen. Volgens de gegevens van het WIV over de huisartsenbezoeken raadpleegde tussen 2003 en 2009 gemiddeld elke winter een kleine 300.000 Belgen de huisarts wegens griep. De helft van de patiënten die de laatste jaren voor longontsteking in een ziekenhuis werd opgenomen was minstens 65 jaar oud, en 22% was jonger dan 5 jaar.
Vooral chronisch zieken zijn kwetsbaar: ze lopen 7 maal zoveel kans om met griep of een longontsteking te worden opgenomen. De meeste sterftes door griep komen ook bij deze bevolkingsgroep voor, vooral als ze 65 jaar of ouder zijn (98 % van alle overlijdens door griep).

Het aantal griepvaccins is beperkt. Daarom krijgen mensen met een hoger risico op complicaties en overlijden prioriteit bij griepvaccinatie: 65-plussers, personen in instellingen en chronisch zieken. Andere groepen voor wie vaccinatie wordt aanbevolen en terugbetaald zijn zorgverleners, zwangere vrouwen, mensen tussen 50 en 65 jaar oud en pluimvee-en varkenskwekers en hun familieleden.
De bevolkingsgroep die voorrang zou moeten krijgen verschilt in functie van wat men wil bereiken, aldus het KCE.

Verminderen van het globaal aantal griepgevallen: vooral vaccineren van volwassenen van jonger dan 65.
Als 20% meer gezonde volwassenen tussen 50 en 65 jaar zouden worden gevaccineerd, zou dit ongeveer 4.000 ambulante griepgevallen helpen voorkomen. Hiervoor zouden wel meer dan 300.000 vaccins nodig zijn. Slechts 11 ziekenhuisopnames en geen enkel overlijden zou worden vermeden.

Verminderen van aantal ziekenhuisopnames: vooral vaccineren van chronisch zieken.
Het aantal vaccinaties van chronisch zieken ligt momenteel laag: slechts 20% van de groep jonger dan 65 jaar werd in 2008 tegen griep gevaccineerd. Nochtans zijn zij, de jongvolwassenen inbegrepen, degenen die het meeste risico lopen op een ziekenhuisopname voor griep of een longontsteking, en een vaccinatie is de meest efficiënte oplossing om dit te voorkomen. Een stijging van het aantal vaccinaties met 20% zou meer dan 200 opnames en 1 tot 15 sterfgevallen helpen vermijden.

Hoog vaccinatiepeil bij 75-plussers behouden of zelfs nog opdrijven.
Ook voor de mensen van 75 jaar en ouder helpt het vaccin om ziekenhuisopname te voorkomen, maar van hen wordt reeds meer dan 70 % gevaccineerd, wat al een goed resultaat is. Het KCE beveelt aan om het vaccinatieniveau van deze groep minstens op dit peil te houden, of zelfs nog te verhogen.
Toch is het onduidelijk of het meer vaccineren van ouderen ook het aantal overlijdens zou verminderen. De meeste van de sterfgevallen door seizoensgriep komen voor bij ouderen van 75 en ouder. Het immuunsysteem van deze mensen reageert minder goed op de vaccinatie, en het effect dat vaccinatie juist op hen heeft kon nog niet nauwkeurig worden gemeten. Op basis van de bestaande patiëntengegevens is het ook niet altijd geweten of een sterfgeval te wijten is aan griep.

Het rapport is beschikbaar op de website van het KCE: http://kce.fgov.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram