Verpakking verhoogt risico op hartklachten
nieuws
De chemische stof Bisphenol A (BPA) in verpakkingsmateriaal voor eten en drinken verhoogt mogelijk het risico op hartziektes en diabetes bij volwassenen. Dat is gebleken uit een Amerikaans onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad Journal of the American Medical Association (2008, p. 1353-1355).
Bisphenol A (BPA) maakt plastic hard, licht en duurzaam. De stof zit in verpakkingsmateriaal van onder meer frisdrank en zuivel, maar ook in tandvullingen, cd's en huisstof. BPA komt voornamelijk het lichaam binnen door eten en drinken, maar ook door het inademen van huisstof. Een aantoonbare hoeveelheid BPA wordt bij negen op de tien mensen aangetroffen.
Uit het onderzoek onder bijna 1500 volwassenen tussen de 18 en 74 jaar bleek dat degenen met de hoogste concentraties BPA in de urine bijna drie keer zoveel kans had op een hartziekte dan de mensen met de laagste concentratie BPA. De eerste groep had 2,4 keer meer kans op diabetes dan de andere groep. De groep met de meeste BPA kreeg gemiddeld 0,035 milligram per dag binnen, terwijl de huidige veiligheidsnormen 3,25 milligram per dag als veilig beschouwen voor volwassenen.
Door de aard van de studie konden de onderzoekers geen oorzakelijk verband vaststellen tussen het verpakkingsmateriaal en het verhoogd risico, ze konden met andere woorden alleen een verband blootleggen, niet aantonen dat het ene de oorzaak is van het andere. De onderzoekers stippen wel aan dat in het licht van hun onderzoek toch voorzichtigheid geboden is, vooral voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.
Het Europees agentschap voor veilige voeding EFSA verhoogde begin 2007 de aanvaardbare dagelijkse norm van 0,01 naar 0,05 milligram BPA per kilo lichaamsgewicht. Uit onderzoek zou toen zijn gebleken dat BPA niet zo schadelijk is voor de gezondheid.